Още по темата

Лекари от Пловдив, издали решения за ТЕЛК, които са обжалвани и отменени от НЕЛК, трябва да платят хиляди левове.

Някои от медиците вече са със запорирани заплати и имущество.

20 лекари работят в ТЕЛК - Пловдив, всички те са готови да подадат групово оставка, съобщи NOVA.

Промени в ТЕЛК, кои остават без пенсии

Решения на ТЕЛК може да са невалидни 

„Проблемът е стар. Обсъждахме, получихме обещания, всичко беше устно и законова промяна няма. Става дума за ревизионни актовее от НОИ и отменени от НЕЛК пенсии. Ние трябва да ги възстановяваме от собствените си средства”, обясни д-р Янчо Лечев.

Проблемът е, че пациентът чака дълго време решение на Националната лекарска комисия, през това време получава пенсията си и, когато НЕЛК се произнесе и намали степента на инвалидност, ние трябва да възстановим получените в повече пари, допълни д-р Лечев.

Д-р Петрова разказа за случай с пациент с вътрешни пердета на очите, на който е била дадена степен на инвалидност 66,5%. Имало е обжалване и НЕЛК се произнася за 21% инвалидност с мотива, че пациентът е поканен, но не се явил в НЕЛК. Тяхното становище е, че лицето не се е явило и може вече да е оперирано, 1800 лева трябва да бъдат върнати, посочи д-р Петрова и допълни, че нейната заплата е 600 лева.

Медиците категорично отричат да са издавали фалшиви решения за процента на инвалидност на някои пациенти. Лекарите обясняват, че работят само на базата на документи, които получават от болниците.

Само за миналата година на специалистите са съставени два акта на стойност 4000 лева. Заради единия от тях медиците съдят държавата в Страсбург.

Лекарите определят случващото се като „гавра” с тях.

От началото на 2018 г. започна реформата в работата на ТЕЛК

стъпка по стъпка, обяви през октомври зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Близо един милион българи получават инвалидни пенсии, от години се говори за злоупотреби. Един от акцентите в предстоящите промени е справянето с многобройните случаи на некоректно издадени решения на ТЕЛК.

"Започваме от преструктурирането на ТЕЛК-овете и следващата стъпка е промяна в законодателството. Първите и най-важни промени, които ще бъдат направени, са в Закона за здравето, където се касае за ТЕЛК-овите решения и другите промени ще са в Наредбата за медицинска експертиза”, поясни Султанка Петрова.

"Всички оценки на работоспособността и медицинските експертизи ще се извършват на базата на международната класификация на Световната здравна организация, която отчита човешкото функциониране, увреждане и здраве. Към момента това е най-добрият и справедлив начин на работа в тази посока. Методите на работа там са стандартизирани и няма шанс за злоупотреби", посочи тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК