Още по темата

63-годишната Кристалина Георгиева, която е икономист и еврокомисар по бюджет намекна, че остава в надпреварата за генерален секретар на ООН. Изказването й беше направено на форум, организиран от Международния институт за мир:

„Поласкана съм от това, че много хора ме окуражават да се кандидатирам”, заяви Георгиева по време на речта си.

Тя обаче изрази мнение, че въпросното решение дали да остане в надпреварата трябва да бъде взето от правителството:

„Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам“, заяви Георгиева.

На 13 септември пък лично премиерът Бойко Борисов заяви, че „Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН“ до 26-ти септември:

„Ако след 26-и Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по-рано този месец.

До изказването му се стигна, след като в медиите упорито се заговори, че Бокова ще бъде заменена от Кристалина Георгиева.

Вижте в галерията снимки около скандалите за надпреварата за ООН.

В последните дни все по-засилено се говореше, че България ще изтегли кандидатурата на Бокова и ще предложи тази на Кристалина Георгиева, която  получи и подкрепата на Еврокомисията. Цветан Цветанов обяви, че в близките дни се очакват новини от кабинета около кандидата, а вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи, че представянето на генералния секретар на ЮНЕСКО е неубедително.

На последното засега четвърто неформално гласуване тя зае пето място.

"Ирина е символ на българските жени. Тя е пример за всички нас. Тя е много известна не само у нас, но и в цял свят. Ние всички много се гордеем, че тя се включи в най-тежката битка за най-високия пост в света - генерален секретар на ООН", пък коментира президентът Росен Плевнелиев, изказвайки отношението си към Бокова.

Междувременно Евентуалната смяна на кандидатурата скара Германия и Русия.

Берлин обвини в лъжливи изказвания Москва заради твърденията, че канцлерът Ангела Меркел се е опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун. Русия от своя страна официално опроверга информацията.

Водещите четирима кандидати засега са Антонио Гутериш от Португалия, словашкият външен министър Мирослав Лайчак, Вук Йеремич от Сърбия и Ирина Бокова от България.

Вижте още по темата:

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за ООН

Писмо антиБокова и руската връзка