КРИБ и КНСБ: Правото на протест е неотменимо, но трябва да е в рамките на закона
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
16

В отворено писмо Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България благодари на премиера за реакцията на тяхно писмо от 4 август, в което регионални организации (клонове) на КРИБ в страната искат ред и порядък, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик.

Следва пълният текст на писмото на КРИБ:

Бихме искали да Ви благодарим за реакцията на наше писмо от 4.08. 2020 г.,с вх. № 08.10-153, изпратено до г-н Томислав Дончев – зам. министър-председател, както и до министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на труда и социалната политика, в което регионални организации (клонове) на КРИБ в страната искат ред и порядък, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик, което да гарантира нормална стопанска дейност.

В писмата от нашите регионални организации се посочва, че блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19.

В тази връзка клоновете на КРИБ в страната молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта, и за спазване на строги противоепидемични мерки като се оказва контрол върху изпълнението на заповедта.

Естествено неотменимо право на българските граждани е правото на протест, но той може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности.

Считаме, че освен това по този начин ще бъде гарантирано и изпълнението на Тристранното споразумение, което КРИБ подписа заедно с правителството и синдикатите, и чиито хоризонт е изтичането на мандата на това правителство.

Премахнаха палатковите лагери в страната

"Заставаме зад всеки, който по този начин иска да отстоява исканията си в социално-икономическата област, да изразява своите позиции и възгледи. В същото време провеждането на протестни действия не трябва да нарушава свободата и конституционните права на всички останали граждани, които имат своите причини да не участват в тях", заявиха в позиция КНСБ. От синдикалната централа подчертават, че демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема.

"Съгласно закона процедурата за организиране на протест е уведомителна, органите на реда съдействат за нормалното протичане, а организаторите имат ангажимент да вземат необходимите мерки за осигуряване на реда. Това гарантира както мирно протичане, така и че няма да бъдат засегнати нечии права. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни.

КНСБ има най-голям опит в организирането на успешни и мирни протести в България и винаги е апелирала за спазване на законите при провеждане на протестни действия, за да се гарантират здравето и безопасността на участниците и на всички останали граждани", се заявява в позицията.

За Съюза за стопанска инициатива като национално представителна работодателска организация, която защитаваща интересите на микро, малкия и средния бизнес в страната, е от изключителна важност осигуряването на нормални условия за функционирането на бизнеса и за възстановяването му от кризата с COVID-19, включително осигуряване на нормалното движение и логистичното му обезпечаване в големите градове, се посочва в позиция на Съюза във връзка с възстановяване на движението по възловите кръстовища в големите градове.

През последната седмица редица наши членове съобщиха за нови затруднения, които изпитват при обезпечаване на регулярната си дейност поради реорганизацията на движението в столицата и в някои от големите градове в страната във връзка с блокадите на възлови кръстовища. Зачитайки конституционно гарантираното право на всеки гражданин да изразява своето мнение и неговата най-ярката еманация - правото на мирни сбрания и манифестации, ние смятаме, че тези действия не следва да водят до съществено накърняване на правата и законните интереси на останалите граждани и на възможността на бизнеса да обезпечава логистично дейността си, се посочва в позицията.

"Разпространението на COVID-19 и приложените мерки за ограничаване на заразата оказаха съществени неблагоприятни последици върху микро- и макроикономическия климат, като едни от най-засегнатите предприятия са именно микро-, малките и средни предприятия и самостоятелно заетите икономически субекти. Вирусът вече доведе, а предстои да предизвика и още изменения в структурата на икономиката ни, последиците от които все още трудно могат да бъдат прогнозирани.

Не малка част от нашите членове вече се възползваха от мерките за подпомагане на бизнеса за справянето с неблагоприятните икономически последици, като ние подкрепяме продължаването на мерките в дългосрочен план. Пред социалните партньори предстои също да оценят ефекта от прилагането на мярката за подкрепа на заетостта, придобила популярност като мярката „60/40“, и да работят по новите й параметри съобразени с актуалната микроикономическа обстановка в страната.

Според нашите анализатори от особена важност е продължаване на целенасочената политика за създаване на работещи механизми за запазване на заетостта и създаване на нови работни места, с фокус към младежката заетост, улесняване на достъпа до социални услуги, развитие на системата за образование, обучение и развитие на уменията чрез оптимално използване на осигурения за държавата ни ресурс от новите европейски програми за отговор на кризата с COVID-19.

Инициативата REACT EU за преодоляване на социално-икономическите последици, по която за България са предвидени 656 млн. лева, които ще бъдат на разположение през септември 2020 г., както и предстоящите грантови схеми на Инструмента за възстановяване и устойчивост, по който за България са предвидени 7,730 млрд. лева.

Съюзът за стопанска инициатива подкрепя възстановяването на движението по възловите кръстовища в големите градове и по пътищата на страната, което в описаната икономическа обстановка е от съществено значение за осигуряване на нормалното движение и логистичното обезпечаване на бизнеса и на гражданите", заявяват от Съюза за стопанска инициатива.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона