Българка работи с най-големите колекционери в света
Източник: Георги Димитров-Бруно
5

Б ългарка консултира сделка за продажба на картина на Пикасо за 35 милиона евро. Десислава Монева е и единственият такъв специалист у нас - от 17 години е в тази сфера, а в последните три години работи с частни колекционери на международно ниво.

От два месеца красивата българка развива в столицата ни и една от най-новите частни галерии за съвеременно изкуство "One Monev". Има и офис в Ню Йорк, чрез който контактува със световни колекционери на модерно изкуство, разкрива тя в интервю за Vesti.bg.

Периодично получава поръчки за творби на големи имена. Споделя обаче, че в България няма такъв пазар. 

"През мен минава информация за картини непрекъснато, които излизат от частни и корпоративни колекции. Ако търся нещо за колекционер, с когото съм в контакт, блокирам тази творба eкслузивно за известен период от време", посочва Монева за процеса на работа. 

Купувачите са световноизвестни бизнесменни, които са затворен кръг и се познават помежду си.

"Това са ограничен кръг от хора, които могат да си позволят да притежават подобни картини", споделя Десислава и допълва: "Когато спечелиш доверието на един такъв човек, това ти дава възможност да бъдеш препоръчан и на други колекционери. Най-трудна е първата сделка, защото е игра на доверие. Това са хора, които живеят в съвсем различен свят. Аз обикновено контактувам с техните адвокати и доверени лица. Обичайната практика е да не влизат директно в контакт с мен", открехва вратата към този кръг българката.

Така е и по сделката за 35 милиона евро - продажбата се движи от адвокатите на страните, а Монева е посредник. Картината на Пикасо в момента се намира в специален трезор в Ню Йорк, клиентът й е в Париж, а тя е в София. 

Десислава до творба на Натан Перник - изложбата на израелския автор бе представена в галерията й, това е и първата му поява в България
Десислава до творба на Натан Перник - изложбата на израелския автор бе представена в галерията й, това е и първата му поява в България Източник: Георги Димитров-Бруно

"Аз може да съм позиционирана в България, картината да е в Америка, клиентът да е в Европа,

неговият адвокат или консултант, с когото работя по сделката, да е в Азия", обяснява за този бизнес Монева, която е призната от специалисти по цял свят заради уменията и нюха си. 

В същото време нейната кауза и страст е да налага съвременни  художници на голямата сцена. 

"Фокусът е да откриваме нови имена за международната художествена сцена, които сега изгряват и се налагат, които ще бъдат търсени от колекционери и чужди галерии в бъдеще. Идеята е да ги показваме тук и да правим обмен между местната и международната сцена", казва тя. 

Миналата година Десислава и екипът й са направили изложби на български имена в Америка, Европа и Русия. Български колекционери пък са заявили интерес към международни артисти, които са вече наложени имена. И дава за пример Свилен Стефанов. 

"Свилен Стефанов вече е разпознаваем в няколко големи колекции в Москва, от скоро и в Америка. В Ню Йорк има няколко колекционери, които го следят", споделя Десислава, която спечели Жена на годината 2012 г. в категория "Изкуство". 

Освен че може да се похвали със солиден опит зад граница, тя е и културен антрополог на Югоизточна Европа, докторант по История на изкуството в Националната художествена академия в София и специализант на Sotheby's в Лондон. При нея работи и първата българка, завършила магистратура "Аrt business" в Sotheby's Христина Лапатова. 

Източник: Личен архив

"Успяхме да наложим български художници, които започнахме да презентираме,

когато бяха на нива 300-500 лева, в момента ние съвсем свободно продаваме техни платна на 4-5000 евро, и в България. Това са ценови нива за успешни новоизграващи художници", посочва тя. Между 3 и 6000 евро е и сумата, на която на световния пазар върви една творба на новоизгряващо име. За наложени автори сумата вече стига от 20 000 до 200 000 евро. 

"Ако ние не излъчим наши имена - тогава кой?", пита тя. 

Верният път е българските галеристи и мениджъри в изкуството да са по-активни и да правят повече международни изложби.

Въпреки всички нейни опити, както и тези на колегите й, съвременното изкуство у нас още стъпва плахо.

"Ние нямаме достатъчно адекватни зали за съвременно изкуство. Необходимо е, за да се създава и развива местната съвременна сцена, да се откриват и подкрепят повече музеи, галерии и алтернативни пространства. У нас има глад за съвременни проекти. Прави ми впечатление, че има не малко публики, които трябва да бъдат приобщавани към определени пространства по адекватен начин", споделя експертът. 

За галерията, позиционирана в сърцето на София, ще има хубави дни -

предстоят изложби на звезди от западноевропейската сцена като Бил Виола и Аниш Капур. Японското съвременно изкуство също ще бъде представено. Любителите ще се потопят и в солените  картини на българския художник RASSIM®, който ще покаже своята изложба "Сол" - платната му са изрисувани със солта от Черно море и са замислени специално за галерията.

Трябва да имаме представителство на Венецианското Биенале

Източник: Георги Димитров Бруно

- Деси, имаме ли творци, които заслужават да са на голямата сцена? 
- Да, смело мога да кажа, че имаме много интересни артисти, които заслужават да им се обърне внимание, но нямаме достатъчно мениджъри, които да ги налагат. Много сме предпазливи в нашата галерия - не обещаваме на всички художници ангажименти, защото това е отговорност. За съжаление има много талантливи артисти, на които липсва сцена и най-вече менажиране. Нужни са повече галеристи да се появят. В момента нашата галерия работи с 6 имена, осигуряваме  изложби, участия, продажби. Надявам се възможностите ни да нарастват.

- Какво е изкуството за теб? 
- Изкуството е ежедневният живот, който ни заобикаля. То е начин на комуникация, в който отпадат езиковите бариери и по интуитивен или асоциативен път предава информация. Изкуството е и  свят на безкрайна свобода за артиста, който пък е проводник между невидимия свят и познатата ни реалност. Голямото изкуство се ражда в абсолютната и чиста свобода на изразяване.

- Какъв е твоят стимул, освен това, че искаш да наложиш имена, в които да инвестираш?  
- С времето и опита се научаваш да разпознаваш таланта и на кого може да заложиш и няма да се излъжеш, защото това наистина е инвестиция във всякакъв смисъл. Мотивът ми обаче никога не е бил материален. Водеща винаги е била интуицията ми. Търся нестандартните проекти и артисти, както и контрастите в изкуството.

- Трудно ли е да направиш изложба в най-големите световни галерии? 
- Не бих казала, че е лесно, но е въпрос на по-добра комуникация. Имахме изложба в галерия Сачи в Лондон миналата година. Три поредни години успешно показваме съвременно изкуство, включително и българско, в Москва. 

- Има ли интерес там към нашите автори? 
- Интерес има, но трябва време да бъде разпознат даден автор на определена сцена. Време е вече да се появим и на Венецианското Биенале трайно - това е най-престижният световен форум за съвременно изкуство, където сме все още невидими. Нужно е повече опити от български галерии да участват на световните изложения за изкуства. Това са местата, заедно с музеите и галериите, където колекционерите общуват с артистите. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности