33

"Искам да се извиня на онези български граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", заяви вицепремиерът Калина Константинова в началото на изслушването ѝ в парламента относно прекратяването на кампанията за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната, предава NOVA.

Константинова посочи пред депутатите, че най-важното и най-трудното нещо, което е постигнато е, че всички тези десетки хиляди хора имат осигурен покрив над главата си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за безграничните усилия и посветеност през последните месеци.

"Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен", каза Константинова.

"В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите", заяви тя.

Траен спад на украинските бежанци, напускат България

Междувременно от местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове с изписана на тях думата "Оставка".

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов, който води заседанието, отправи молба към депутатите да свалят листовете.

Изявлението на Константинова: Политически реакции

"Колеги, разбрахме посланието. Моля свалете листовете! Не сме на футболен мач!", заяви Иванов.

Преди три дни вицепремиерът каза, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Тогава тя се оплака от отношението на бежанците и посочи, че те имат "специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени".

"Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?", попита вицепремиерът.

Константинова бе категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България", заяви вицепремиерът.

По-късно стана ясно, че най-вероятно още утре, най-много вдругиден, буферният център в Елхово ще бъде затворен. Това информира вицепремиерът Калина Константинова.

"В момента в буферните центрове, в които става насочването към държавни бази, има малко под 500 души и всеки от тях в рамките на следващите 24 часа ще бъде преместен и настанен на място, адекватно за неговите нужди", информира тя.

"Най-вероятно още в утрешния ден буферният център в Елхово ще бъде затворен, защото няма нужда от него и ще има достатъчно места в буферния център в Сарафово", посочи Константинова.

Вицепремиетът уточни, че към момента в Елхово има около 200 човека и не вижда пречка най-късно утре те да бъдат настанени в подходящо място, в държавна база. Затова очаква в утрешния ден, най-много вдругиден, базата в Елхово да бъде затворена и за триаж ще се използва единствено тази в Сарафово. Тя обясни още, че базите на Националния осигурителен институт не са в програмата.

Във връзка с настаняването в държавни бази, тя каза, че това става с решение на правителството и заповеди на отделните ресорни министри.

"Вярвам, че държавните служители ще намерят в сърцето си съпричастност и ще намерят алтернативни варианти за почивка", коментира Константинова.

На въпрос за подкрепата, която трябва да получим от ЕС, вицепремиерът каза, че до момента допълнителни средства не са заделени за нито една държава за кризата с бежанците.

"Това, което е дадено, е гъвкавост всички средства, които не са разходвани по предходните оперативни програми, да бъдат пренасочени за мерки с бежанската криза", посочи тя.

Константинова каза, че тези средства в момента в оперативните програми са около 150 млн. лева, като от тях 52 млн. за април са платени към хотелиерите.

Вицепремиерът отбеляза, че в петък са били заделени 12 млн. лева, насочени към БЧК, областни управи, Министерски съвет, за буферни зони, хигиенни пакети, за изхранване в места без храна, за подкрепа на неправителствени организации и за колцентъра, и тези пари още не са изхарчени.

И допълни, че 12,7 млн. лева са за мерки за стимулиране на заетост към Министерството на труда и социалната политика, които са тръгнали тази седмица.

Малко по-късно пък председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в декларация от името на партията, прочетена от парламентарната трибуна, заяви, че днешното изслушване на вицепремиера Константинова ясно е очертало няколко обективни истини, които съществуват в българското общество.

"Изключително грозно е да се използва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, за всяване на напрежение. Особено на фона на свършеното до момента! Това, колеги, е срамно! Срамно е, колеги от ГЕРБ", обърна се той към народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС, цитиран от DarikNews.bg

"Първата истина е, че след дълги години на пренебрегване, грабеж, неглижиране и вътрешен саботаж. държавата започва да функционира и да изгражда капацитет за справяне с проблеми. За три месеца изградихме практически от нулата институции, съществували до този момент само на книга. За три месеца предоставихме на украинските граждани закрила, безпрецедентна и без аналог в друга европейска държава", заяви той.

И продължи, че в България украинците бяха настанени в хотели, а не в палаткови лагери.

Той призна, че не всичко е вървяло гладко и перфектно –както е нормално в държавата на наследството на ГЕРБ.

Втората истина е, че българското общество е солидарно, състрадателно и гостоприемно. Хиляди доброволци, организации и фирми се притекоха на помощ, за да могат хората, изгубили дом и семейство в ужасяващата война на Путин спрямо Украйна, да имат поне базови условия за достоен живот. За всички тези доброволци думите на благодарност са недостатъчни. Гордея се, че това са моите сънародници.

"Третата истина е, че в България за първи път от десетилетия  има план. Има етапи, има и цели. Нееднократно беше заявено и декларирано,че на 31 май изтича срокът, в който украинските граждани могат да имат престой в хотелите на Черноморието и в другите хотелив страната. Близо 60 хиляди души трябваше да вземат различни решения, касаещи съдбата им – едни прецениха, че е удачно да се върнат в родината си, други намериха препитание и дом за своя сметка, а трети просто решиха да продължат напред –но не защото вицепремиер Константинова не е свършила нещо. А защото всяка човешка съдба е различна и всеки е господар на решенията за живота си! За всички онези граждани на Мариупол, Мелитопол, Чернобаевка,Херсон, Северодонецк, Краматорск, Харков, Бородянка или Миколаев,които просто няма къде да се върнат, българската държава продължава да осигурява закрила, подслон и прехрана. Защото уважаеми колеги, войната на Путин е зло.А когато оставим злото да тържествува, побеждава злобата, разделението и скръбта", посочи още той.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 31 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 41 минути

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 2 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 2 часа

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 3 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 3 часа

Районна прокуратура-Видин се самосезира по случая

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 3 часа

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 3 часа

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация