Още по темата

Човек с ръководни функции в „Ислямска държава” е в центъра на разбита от българските власти операция за производство и контрабанда на тютюн за наргиле.

Създадена от него престъпна схема е изнасяла до 500 килограма ароматизиран тютюн, произведен у нас, за страни от Западна Европа.

Повдигнато му е обвинение за ръководене на организирана престъпна група за нелегален тютюн за наргиле и за тероризъм. Мъжът е създал групата, за да прикрие основната си дейност като военен лидер на ИДИЛ, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред журналисти.

Турция алармира: „Ислямска държава” в България или е друго

ИД обеща кръв по улиците на Балканите

Тарторът и още двама негови съучастници са задържани от властите. 

Лицето е от сирийски произход, като се установява в България и през 2008 получава гражданство.

През 2013 се връща в Сирия, за да се бие на страната „Ислямска държава”.

Според специализираната прокуратура, въпросният човек е имал ръководни функции в джихадистката групировка.

Намерен е „автентичен документ”, подписан от „един от лидерите” на „Ислямска държава”, с който се удостоверява, че лицето принадлежи към редиците й и може да пътува през териториите й.

Българският гражданин се установява отново у нас през 2016, но никога не е прекъсвал връзките си с ръководните органи на ИДИЛ.

У нас организира престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле без законово разрешение за това.

Суровият тютюн е изкупуван от производители в страната и доставян в София.

В специално помещение, намиращо се в някогашното заведение „Вагон – ресторант”, суровината е обработвана с есенции и химикали от друг участник в групата.  

Готовият ароматизиран тютюн е изпращан в няколко склада в София, където е изсушаван и пакетиран от нелегално наети работнички.

Впоследствие готовата продукция се пласирала у нас и в Западна Европа.

Количествата, изпращани по куриери към западни страни, достигали до 500 килограма на ден.   

Производственото помещение и складовете са разбити при акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура в края на септември. Тогава са задържани и трите основни действащи лица в престъпната група – двама мъже и една жена.