Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на Министерски съвет промени в две наредби, които да защитят правата на децата, останали с един родител.

Манолова заяви днес, че има десетки случаи на български деца, лишени от подкрепа от българската държава, защото починалият родител няма изискуемия осигурителен стаж от 3 или 5 години и заради това не могат да получат наследствена пенсия.

Мерки срещу тежките раници, Манолова тича с чанта

Омбудсманът Мая Манолова в подкрепа на децата у нас

Тя допълни, че има и деца, които не могат да получат и персонална пенсия, защото живият родител получава доход над гарантирания минимален доход.

Омбудсманът ще подготви текстове, свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за получаването на училищни стипендии от сираци.

Днес Мая Манолова даде старт на кампанията за защита правата на децата, останали с един родител. Поводът бе гневно писмо до Дядо Коледа, което изпрати във "Фейсбук" Златина Хаджипанайотова – самотна майка на три деца

„На първо място ще искаме да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител за получаване на наследствена пенсия, ако той е на възраст до 25 г. Държавата и институциите наказват деца за чужда вина – за това, че някой не се е осигурявал или е бил в невъзможност да го направи. Ще настояваме и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст“, заяви Манолова.

Другата промяна, която тя ще предложи, е в наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж да отпадне изискването за месечен доход, който да не надхвърля 75 лв., за да може детето, останало с един родител, да получава персонална пенсия.

Омбудсманът е и за промени в наредбата за получаването на училищни стипендии. В момента от финансова подкрепа, предвидена за полусираци, не могат да се възползват деца в начален и долен курс.

Още в началото на следващата година омбудсманът ще организира национална кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички отговорни институции, за да се обсъдят законодателните промени в подкрепа на децата сираци.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК