Още по темата

„Абсолютно невъзможно” е пилотът на българския правителствен самолет да е подал грешна информация към иранските диспечери.

Това заяви бившият транспортен министър Кристиан Кръстев в ефира на NOVA по повод възникналата ситуация при визитата на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия.

Иран пусна Борисов на връщане от Саудитска Арабия

Иран върна самолета на Борисов заради несъответствие

По време на пътуването натам на правителствения „Еърбъс” не е било позволено да премине през въздушното пространство на Иран. България поиска официално обяснение от ислямската република за случая.

Техният отговор беше, че пилотът на самолета е допуснал грешка при подаването на техническата информация за полета, като е възможно в последния момент да я е променил. 

Според Кръстев това е невъзможно, защото преди това същият пилот е трябвало да се идентифицира по същия начин при преминаването си над Турция, а тези технически процедури са базово нещо в авиацията, която трудно може да се обърка.

„В момента, в който навлизате в чуждо въздушно пространство пилотът казва кой е номерът на полета, заявява какъв му е ешелонът и към каква точка лети. Когато става въпрос за чувствителни зони, като Иран, може да бъде изискано от транспондера на самолета да изпрати кодирана информация за полета, която да се свери”, обясни Кръстев.

Как може, безплатни програми за телефон дават информация за всеки полет по света, а в Иран да не могат да я видят, пита се бившият министър.

„Във всеки един самолет има две черни кутии – гласова и такава с технически данни. Винаги може да се провери какво е казано”, допълни той относно противоречията защо е отказано на полета на премиера Бойко Борисов да премине през Ислямската република.

Според Кръстев е „въпрос на дипломация” дали записът да се чуе и разпространява, но за него не е възможно пилотът, стигнал до Иран, да е подал грешна информация към техните диспечери.

По думите му Иран отначало изтъква техническа грешка, а не дипломатически отношения, като причина за случая. 

Повечето анализатори отчитат като възможен повод за възникналата ситуация сложните отношения между Иран и Саудитска Арабия. Двете страни прекъснаха дипломатическите си връзки преди почти 2 години и са основни съперници в борбата за влияние в Близкия Изток. 

В този смисъл коментатори зададоха и въпроса защо за правителствения полет е избрана траектория, преминаваща над Иран, при много други варианти. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК