Още по темата

Парламентът прие промени в Закона за енергетиката, с които даде допълнителни правомощия на КЕВР да се произнася при сключването на сделки, като тази за продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

"Моето мнение е, че този текст, който предложиха колегите и БСП и който приехме, няма да има отношение към ЧЕЗ. Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки", обясни пред журналисти председателят на Енергийната комисия Делян Добрев.

Той обаче смята, че законът не може да се приложи за сделката за ЧЕЗ, тъй като няма обратна сила. "Трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с „Инерком“ счита ли се за приключен или той е сключен януари, но трябва да мине плащането“, отговори Добрев на въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между ЧЕЗ и „Инерком“.

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

„Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос. Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт“, поясни Добрев.

В сряда депутатите влязоха в разгорещен спор по предложените промени.

Според внесените от "Обединени патриоти" промени регулаторът трябва да разрешава сделки при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Този текст обаче отпадна от доклада на енергийната комисия за второ четене по предложение на ДПС.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" коментира, че в енергийната комисия по предложение на депутати от ДПС е отпаднал целият законопроект на ОП, одобрен на първо четене, което, по думите му, е процедурно недопустимо. Веселинов заяви, че патриотите стоят зад текстовете и призова колегите си от ГЕРБ, които, по думите му, изпитали някакво колебание в комисията, да преосмислят решението си.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че предложението на "Обединени патриоти" е противоконституционно. Когато има взаимоотношения между два частни субекта, държавата не може да се намесва и още повече със задна дата, посочи той. Според Аталай ГЕРБ се заблудили за тези текстове в еуфорията около обявяването на продажбата на ЧЕЗ.

„Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

Крум Зарков от  БСП припомни, че вносителите са разяснили при първото четене на законопроекта, че, ако се приеме това правомощие, до момента на джиросване на акциите, КЕВР ще може да се намеси и да провери дали купувачът на ЧЕЗ може да се справи с лицензионните си задължения. Не можем сега да се сърдим на ДПС, защото тогава те бяха против, но всички останали гласувахме да се даде възможност на регулатора да се произнесе и сега изведнъж тази опция отпада, коментира той. Зарков потвърди подкрепата на БСП регулаторът да се намеси и отбеляза, че решението ще зависи от ГЕРБ.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че вместо тази разпоредба е предложена друга, която дава достатъчно възможност на КЕВР да наблюдава дейността на енергоразпределителното дружество. По думите му регулаторът вече ще бъде информиран за намеренията за прехвърляне на дялове от енергийни дружества и, ако прецени, ще може да назначи специален управител.

Кой е сега партньорът на ГЕРБ - ДПС или "Обединени патриоти", попита Юлиан Ангелов от ОП. Не може неща, които защитават националния интерес, да бъдат бойкотирани зад гърба ни, коментира той.

Рамадан Аталай го репликира, че се разглеждат изменения в Закона за енергетиката, а не дали ДПС е коалиционен партньор на ГЕРБ. ДПС не е коалиционен партньор на ГЕРБ, а вие ги водите към бездна, добави той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram