Още по темата

Няколко полета от Лондон до София, както и в обратната посока, са сред хиляди отменени курсове на нискобюджетната авиокомпания „Райънер” (Ryanair).

Още този петък, 22 септември, няма да излетят самолети от Лондон за българската столица и обратно. Същите курсове са отменени другия четвъртък (28 септември), събота (30 септември). Полетите между Лондон и София в четвъртък и събота като цяло се отменят до края на октомври, става ясно от публикуваните от авиокомпанията списъци. Можете да ги видите тук

Как да получим обезщетение при закъснял или отменен полет

Блокирани пътници на "България Ер", отново проблем

Те съдържат 2000 полета, които „Ryanair” няма да може да извърши през следващите седмици.

Според груби изчисления това засяга около 400 000 пътници. На тях се предлага избор да поискат обезщетение или да се пренасочат към друг полет.

На теория обаче това може да доведе до неприятната ситуация, в която този месец се оказаха пътници на друг нискобюджетен превозвач – WizzAir. Поради законната възможност на компаниите да продават повече билети, отколкото има места в самолетите, именно пътуващи за Лондон се оказаха блокирани на Летище София.

"Ние забъркахме тази каша. Искрено се извинявам на всички наши клиенти за всяко причинено неудобство и притеснение", заяви изпълнителният директор на компанията Майкъл О'Лиъри. 

Проблемната ситуация възниква заради задължителните годишни отпуски на пилотите, а до кризата се стига заради желанието на авиопревозвачът да увеличи максимално печалбите си в силните месеци от годината, коментира „Индипендънт”.

Това е именно периодът между Великден и началото на септември, в който летците на компанията са били максимално ангажирани.

Регулациите за задължителни почивки и годишни отпуски обаче са причината сега да се наложи голям брой от тях да слязат от самолетите, а хиляди полети през септември и октомври да бъдат отменени.   

Според британското издание, авиокомпанията е изправена и пред недоволството на самия персонал, предизвикано от призива на мениджърите възможно най-много от летците да приемат отлагане на отпуската или финансова компенсация. 

О'Лиъри отчете, че 98% от пътниците на ирландската авиокомпания в глобален мащаб няма да бъдат засегнати от проблема, но и че финансовите загуби за нея вероятно ще достигнат 18 милиона британски паунда.