Още по темата

Почти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договоряли за цените, на които да продават горивото, съобщава NOVA.

Това е ставало поне от 2012 г. насам, сочат данните Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), оповестени днес от нейния председател Юлия Ненкова.

Тя категорично отхвърли обвиненията, че предявеното твърдение за картел на 6 компании на пазара на горива в България  - „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, е предизборен ход от страна на управляващите.

Дизелът и бензинът отново нагоре

КЗК разследва седем вериги бензиностанции за картел

Горивата у нас остават сред най-скъпите в ЕС

Зам.-председателят на Комисията Димитър Куюмджиев добави, че в момента се проверява и дали „Лукойл Нефтохим” злоупотребява с господстващото си положение на пазара за горива. Проучват се цените на едро, свързаните компании и поведението на собственика на бургаската рафинерия на пазара.

Също така стана ясно, че всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда след транспониране на европейска директива в българския закон. Така с колективен иск, ощетените ще могат да съдят участниците в картела и за пропуснати ползи.

Освен това КЗК може да наложи глоби, възлизащи на до 10% от оборота на замесените компании, в периода на извършване на нарушението.

Ненкова уточни още, че в момента проверява и събира информация за евентуален секторен анализ и във фармацевтичния и банковия сектори.