Още по темата

Министерството на отбраната ще търси оферти от още фирми за нови изтребители за българските ВВС, обяви в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

В надпреварата до момента участваха нови шведски „Грипен” и втора ръка „Юрофайтър” от Италия и Ф-16 от Португалия.

Американските суперизтребители в България

Искаме оферта за изтребител от Италия, Португалия, САЩ и Швеция

Отново спор за ремонта на МиГ-овете

„Ще поканим не само тези трите фирми, които са участвали досега. Имаме писмо и от „Боинг” (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други предложения”, заяви министър Каракачанов.

Той посочи, че Хърватия е закупила почти цяла ескадрила Ф-16 от Израел (всъщност сделката все още не е финализирана - бел. ред.), така че, ще бъдат поискани оферти и от там.

Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са значително по-съвременни от португалските.

До края на април процедурата по избор на нов изтребител трябва да мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да го доставят на българската армия, посочи Каракачанов.

Според министъра междувременно трябва да се ремонтира наличната в момента техника. Министерството преди дни сключи многомилионен договор с руската „РСК МиГ” за поддръжката на българските МиГ-29 през следващите няколко години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.