Съпредседателят на "Обединени патриоти" и министър на отбраната Красимир Каракачанов публикува във "Фейсбук" призив към деутатите: "Български народни представители, защитете България!".

"Всички ние имаме дълг към обществото да защитим българщината и българския интерес. Именно те са изправени пред сериозно предизвикателство", пише Каракачанов.

Повод за неговото обръщение към депутатите е законопроект на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, който днес се обсъжда в Народното сърание.

"Над 2 милиона турци, родени в България, или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-т...е години на миналия век, които не са платили дори стотинка данък на страната ни през годините зад граница, ще могат да претендират да получат обратно българското си гражданство, според новия законопроект, внесен за пореден път от ДПС", пише Каракачанов.

5-часова блокада на границата, сблъсъци с полицията

Турският печат: Фанатици в България препречиха пътя, но турците заминават на талази

„Става въпрос за бърз ред за възстановяването на гражданството на тези, които са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България”, каза Хамид Хамид, народен представител от ДПС.

Според Каракачанов "това е реалната манипулация и заплаха за държавата ни".

"Напомням също така, че според турското законодателство двойното гражданство е недопустимо. Единствените изключения южната ни съседка по граница прави само и единствено за т.нар. „български турци“. Защо?", пише още Каракачанов.

Днес мнозинството в парламента отхвърли предложението на ДПС за разширяване кръга на чужденците, имащи право да получат българско гражданство

С 25 гласа "за", 46 - "против" и 86 въздържали се, промените в закона за българското гражданство не бяха приети.

Съпротивата, главно на "Обединени патриоти", срещна текстът, според който чужденец, ако не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, освен в предвидените в момента случаи, и, ако има роднина, възходящ български гражданин или починал като български гражданин.

Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но административни пречки не позволяват да получат гражданство, обясни Хамид Хамид.

Той отговори на твърденията на Патриотите, че идеята на този законопроект е да се възстановят правата на изселниците в Турция, които доброволно са се отказали от българско гражданство. Целта е през следващите 4-5 години да получим от Турция около 1,5 милиона български граждани и ДПС да има повече гласове на избори, заяви Станислав Станилов.

Колегата му Христиан Митев добави, че неправомерно се разширява и кръгът на имащите право да получат българско гражданство. Законът не третира тези, които са се отказали, уточни Хамид Хамид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram