Още по темата

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през Социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения чрез БЧК. Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. 

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА ОТ ХИТРИНО В СНИМКИ

Хитрино след взрива: Къщите сринати, сажди навсякъде (видео)

Екип на NOVA тръгва по пътя на документите и правилата за харченето на парите. Оказва се, че някои хора са получили помощи, а други - не съвсем. Разследването на Генка Шикерова показва още двойно финансиране за един и същи ремонт, но на пострадалите не са раздадени копия от договорите за помощи.

Не е ясно и как точно са подбирани хората, които да получат пълни или частични компенсации.

На къщи е поставяна нова дограма преди да бъдат съборени, за да се построят нови на тяхно място. Кметът обаче твърди, че става въпрос за единични случаи.

„Не трябва да има и капка съмнение за принципното изразходване на тези средства. Ако има щета, която не е обхваната, имаме финансова възможност. Няма съвършени решения, готови сме да коригираме грешките си. Целта ни е да не правим разхищения със събраните средства”, заяви в „Здравей, България” кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова от своя страна коментира, че контролът от страна на ведомството е по отношение на отчетните документи, които трябва да постъпят при тях по образец и да бъдат заверени. Тя посочи, че е спокойна в това отношение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.