Още по темата

Държавата плаща 6 лева за изследване, което струва стотинки. В резултат данъкоплатците са ощетени с милиони левове. Това показа разследване на журналиста на NOVA Марин Николов.

„Много малко се знае в тази сфера и как се случват нещата относно опазване на здравето на животните. Там се усвояват милиони”, разказа в „Здравей, България” Марин Николов.

Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година. Гледаме бруцелоза - опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения „розбенгал тест” - цената му е 6 лв. на брой проба. Тест на кръв от животно с помощта на специална течност.

Така за предвидените 1 791 900 проби през следващите 3 години на частна фирма ще бъдат изплатени 10 550 000 лв. от нас данъкоплатците.

Пазарната цена на консумативите за въпросното изследване според експерти обаче е 49 стотинки.

Пак 6 лв. е била цената за тест на една проба за бруцелоза и миналата година. Интересно, но малко преди обнародването на сегашната държавна тарифа в началото на април, в документа е било записано 1,30 лв. Как стойността нараства до 6 лв. от Министерството на земеделието и храните не успяват да обяснят.

ОЛАФ: Всички проверки по САПАРД у нас са за разследване

Къде са корените на корупцията в България

Заплаха за рязане на пръсти след репортаж за злоупотреби

СГП проверява шефа в оставка на Центъра за градска мобилност

Оставки в ГЕРБ и в общината заради афера със спирки

Неочаквано, след като са информирани за разследването на NOVA, от Агенцията за безопасност на храните спират обществената поръчка за изследванията за бруцелоза.

Една от кандидатствалите фирми пък веднага заявява, че е пострадала от спирането на поръчката, въпреки че победител в тазгодишния конкурс още не е избран.

Други фирми, кандидатки, обаче твърдят, че цената е в пъти завишена.

Гледни точки, реакции, подробни сметки за истинската цена на изследванията за бруцелоза и как се правят обществените поръчки за здравето в животновъдството ни – гледайте в цялото разследване на Марин Николов неделя вечер след Новините на NOVA.