Още по темата

„Това беше показна акция”. Така един от българските медици, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира над 5-часовия си престой в полицейско управление.

В ефира на „Събуди се” по NOVA д-р Цветанка Цолова разказа, че 20 полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

За първи път от 30 г. Сърбия печатa учебници на български

В Босилеград отбелязаха края на "българската фашистка окупация"

Новият крал на Сърбия

„Там ни чакаха около 50 души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава”, посочи д-р Цолова, която е специалист оториноларинголог.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите ѝ в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени.

Въпреки преживения стрес, д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания с Западните покрайнини.

Тя посочи, че един от прегледаните от нея пациенти е имал бронхопневмония. А след като били освободени от ареста, пет часа и половина по-късно, все още хора чакали за преглед пред Българския културно-информационен център в Босилеград.

Д-р Цолова заяви, че нашите сънародници в Западните покрайнини нямат достъп до специализирана медицинска помощ в Сърбия. Медикът призова българската държава да вземе мерки за решаване на проблема.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.