Още по темата

Възможно ли е деца да бъдат извеждани извън страната без съгласието и на двамата родители?

Въпросът бе повдигнат, след като в края на миналата седмица Калоян Милев публикува във Фейсбук разтърсваща история, че издирва своя 4-годишен син и че се притеснява, че майка му е психически лабилна и именно тя го е извела от България, съобщава NOVA.

Оказва се, че жената наистина е напуснала страната, при това изглежда, че всеки може да използва открития от нея пробив в системата.

„И към момента продължава да тече проверка в „Гранична полиция” за конкретния случай. Към настоящия момент сме установили няколко неща по отношение движението на г-жа Милева и нейния син. Наистина на 2 септември те са направили опит да напуснат страната в посока Хонконг през Летище София, но поради непредставен официален документ, с който бащата дава съгласие за извеждане на детето, майката не е допусната до полет”, коментира Милен Тенев, директор на регионална дирекция „Гранична полиция – Аерогари”.

Бащата на детето изрично е информирал властите, че не е съгласен то да напуска страната.

Майка му обаче опитва втори път да го изведе от България и този път успява.

„На 5 септември тя е пътувала с вътрешен полет от София до Варна, като е имала закупен билет и в обратната посока”, посочи Тенев.

„В същото време тя е имала закупен билет от Варна за Истанбул за същия ден. Попадайки в салона и изчаквайки своя полет, тя вместо да се отправи към изхода за полета за София се е отправила към този за Истанбул”, обясни Тенев. Той призна, че на летище Варна няма специално обособено място за вътрешни полети.