Още по темата

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха арестувани във вторник със 70 хил. евро подкуп. Банкнотите са били маркирани и, по думите на ръководителя на Специализирната прокуратура Иван Гешев, всички по веригата, взели участие в престъпната схема, са "светнали като коледна елха".

Как се маркират пари, когато това е необходимо за разкриване на престъпление, демонстрира за NOVA собственикът на частна криминалистична лаборатория Иван Савов.

Доказателствата за Иванчева - "всичко, за което един прокурор може да мечтае”

„За целта се използва химическо вещество, чието разпространение у нас е под особен контрол. Въпросното вещество е абсолютно невидимо и няма име”, обясни Савов.

Банкнотата се обработва от специалист с ръкавици. Отпечатъците на човека, който пипне вече покритите с веществото пари, се виждат при осветяване с ултравиолетова светлина.

„Веществото остава дълго време – няколко денонощия, върху кожата или дрехите на този, който е докосвал белязани пари или вещи”, обясни експертът.

Той каза, че при разследване се описват и серийните номера на банкнотите.

Адвокат за арестуваните кметици: Изключително унизително

Вицепремиер за ареста на Иванчева: Малко се премина границата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram