Още по темата

Цял жилищен блок 5 години ползва парно и топла вода, без да плаща. Случаят е от Перник, а от местната „Топлофикация” са хванали измамата едва сега.

„Разбрахме при извършване на инвентаризация на нашите абонати”, заяви Любомир Спасов, директор на „Топлофикация”-Перник.

По думите му в дружеството е намерена документация, според която в края на 2011 г. строителна фирма е поискала разрешение да се източи мрежата за присъединяване на блока. Оттам нататък няма никакво движение на нови документи – нито сключени договори, нито откриването на партиди, нито съобщение, че блок омер 14 на ул."Найчо Цанов" в центъра на града е присъединен, предаде NOVA.

При инвентаризацията тази година обаче от „Топлофикация” решават да проверят каква е ситуацията с този блок към днешна дата.

„Оказа се, че не пускат наши хора в абонатната станция на блока, за да направят проверка. С термокамера отвън установихме, че в блока има отопление”, заяви Спасов. Той е сигурен, че хората са знаели. 

От „Топлофикация” са изкопали дупка, за да прекъснат тръбите към блока. В момента все пак се опитват да сключат сделка с живеещите в сградата, за да им станат абонати. 

"Сградата е била присъединена към топлопреносната мрежа от друго дружество, не от "Топлофикация" заради това блокът не е воден като наш абонат", обясни Спасов. 

Възможно ли е да има още такива блокове - технологията е фирма да получи разрешително от общината, съгласува с дружеството присъединяването и след това се правят проби, посочи директорът. Той не можа да посочи има ли още такива блокове. 

Надписват ли ни сметките за парно и няколко съвета за по-ниски сметки

Манолова: Топлофикация София не спира да се излага

Ремонти на парното в София, кога и къде спира водата

Живущите вече са заявили желание да сключат договори за доставка на топлоенергия, от "Топлофикация" обаче искат обезщетение за времето, през което неправомерно обитателите на сградата са ползвали парно и топла вода.

В момента те не би трябвало да имат топлоподаване, посочи Спасов. Тепърва се правят изчисления колко са загубите. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК