Още по темата

„Не знам, аз не съм рязал нищо. Събирам счупените дървета, изгнилите”, това заяви пред NOVA хванат на място бракониер в Западен парк в София.

Той е само един от многото, идващи от ромския квартал „Факултета”, които превръщат парка в сечище през последните години. Отрязаните дървета се товарят на каруци, а заловените бракониери се оправдават, че просто събират съчки.

Роми нападнаха горски с брадви и мачете

Роми пребиха с камъни и колове двама горски

Унищожиха 180 дка гора край София

Обикновено самото отсичане става през нощта. След това хора от „Факултета” минават през деня и събират отрязаните дървета. В събирането често участват и малолетни деца, тъй като те не могат да бъдат подведени под съдебна отговорност дори да бъдат заловени на място.

Гражданин, които разхожда кучетата си в Западен парк споделя, че роми са му казвали: „Нас от полицията не ни е страх, страх ни е от кучетата”.

Само от началото на годината за незаконната сеч са задържани девет души. Наказани са с парични глоби от 1000 до 5000 лв.

Санкциите обаче са неефективни, защото на практика са несъбираеми. Досъдебни производства се образуват само в краен случай, посочват от Столична общината.

Преградите край пътищата – скални късове, земни насипи и други конструкции, с които се опитват да спрат каруците, също не помагат. От 2012 г. е планирано да бъде поставено видеонаблюдение в района. До момента обаче такова няма.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.