Още по темата

Съюзът на издателите в България иска ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България. Това е една от петте препоръки за бъдещи действия и политики, записани в Бялата книга за свободата на медиите в България, представена от Теодор Захов, председател на Съюза на издателите в България.

В книгата се казва, че независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват.

Тя е ретроспекция на факти и събития, случили се от 2006 г. насам. Тогава страната ни е била на 36-о място по свобода на словото, а днес - на 109-о.

Според издателите, причините за този спад е концентрация на голяма част от медиите в ръцете на един човек - Делян Пеевски, натиск от страна на институциите и икономическата криза. 

"Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно, се казва там и се посочва, че: Основният проблем е използването на прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров, а чрез нея и много други държавни институции като инструменти за натиск и цензура, като средство за репресия на политически и обществени опоненти. Това блокира функционирането на целия демократичен процес.

Съюзът на издателите в България иска от ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България. Записано е още, че препоръка на СИБ към ЕК е да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези програми значително надвишават рекламните приходи на всички издатели, взети заедно. Създаване на програма „Дигитална трансформация на медии“ в ЕС, насочена към технологичното укрепване на традиционните медии е друга препоръка.

Според Стояна Георгиева от mediapool.bg много малка част от медиите в България могат да се нарекат медии - а откровени инструменти за влияние или за обслужване на политически интереси.

Прокуратурата внесе в спецсъда обвинението срещу бивши министри и Прокопиев

Капитал: Атака срещу Прокопиев, Цацаров отказа коментар 

Иво Прокопиев , собственик на „Икономедиа“, посочи, че от етапа на фалшиви новини, ние сме на ръба на една мека диктатура и на една напълно фалшифицирана демокрация.

„Репортери без граници“: Медиите в България са купени

"Гардиън": Облак от корупция в България

Източник: БГНЕС

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил,

наречен „Бяла книга за медийната свобода в България“. Това се казва в изявление на Делян Пеевски, изпратено до медиите.

"Защото аз не съм олигарх, не съм приватизирал без пари „Каолин“ или „Софарма“, не притежавам соларни паркове за скъпа електроенергия, не притежавам газопреносни мрежи и не богатея от таксите, плащани от хората, не използвам пенсионните спестявания във фондовете за лично финансиране, не продавам прескъпи лекарства, не укривам данъци, не водя съдебни искове срещу своята Родина и не я клеветя в Брюксел или зад океана, аз, господа олигарси Прокопиев, Донев и Дончев, притежавам само медии, с които да разобличавам такива като вас. И ще продължа да го правя, защото вярвам в истината, в правото на всеки да изразява мнението си свободно, вярвам в бъдещето на България и не съм част от т.н „Преход“, ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите", пише Пеевски.

"Гледам ви събрани заедно – Прокопиев, Донев и Дончев,

българските олигарси, приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти (като ДСБ и „Да, България“) и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск, слезнали от луксозните си лимузини в петзвездния хотел „Балкан“, да обяснявате на придворните си журналисти и зависими грантаджии как трябва да „изглежда“ медийната среда, след като до скоро нямаше друга медия или друго мнение, различно от вашите, неминуемо ви асоциирам с мафиотите от филма „Кръсникът“, събрани на фамилна среща. Липсва само Вашия създател – „Капо ди тути капи“ Иван Костов. Но колкото и романтичен да изглежда днес „Кръстникът“, времената вече са различни, а вашето време исторически изтича", се казва в обръщението на депутата.