Още по темата

Освен с пистолет и нож двамата избягали престъпници били въоръжени и с граната. Все още от тях няма и следа - от вторник насам. 

Освен чистачката, която се изпречила на пътя на Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев, един социален работник също опитал да ги спре, разказва самият той пред NOVA. Двамата стреляли по него. 

Социалният работник Красимир Кръстев е в кабинета си, когато Владимир Пелов и Радослав Колев пребиват служител в стаята за получаване на пратки, заплашват надзирател, за да им отвори вратата и излизат от затвора през главния вход. Тогава нападнатият служител на СОТ влиза в кабинета на Кръстев, казва му какво е станало, а социалният тръгва да гони бегълците. 

Един от надзирателите, както още в парламента обясни правосъдният министър Цецка Цачева, е хванал единия беглец за дрехата, но го е изпуснал. Те стреляли по него. 

Социалният работник тръгнал да гони Пелов, пресякъл улицата след него. Когато видял, че социалният е зад него, се разкрещял "Имам граната", прицелил се в него и стрелял.

Мъжът е в системата на затворите от 17 години.

От 4 месеца отговаря за екипа от психолози, които дават мнение за  поведението на затворниците. Казва, че бегълците нямали системни нарушения на вътрешната дисциплина.

„След стрелбата в упор, се прикрих зад дърво, за да запазя живота си. Не знаех дали беглецът може да има и граната и да я хвърли по мен и да ме порази”, разказва Кръстев.

„Стрелбата беше срещу мен, но това едва ли има значение. Всичко приключи. Жив и здрав съм. Продължавам да служа”, разказва социалният работник.

Въпреки проявената смелост в труден момент той казва, че изпитвал страх.

„Няма човек, който да не го е страх, но така или иначе съм изпълнил това, което трябва да изпълня и съм постъпил така, както трябва”, добави той. Мъжът служи в затворите от 17 години. Но споделя, че подобно бягство се случва веднъж. Този път станало пред очите му.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

Чистачката, подгонила бегълците от затвора: Стреляха по постовия

„Не искам да бъда герой. Просто така се получи. В края на краищата риск има във всяка една работа. Не съжалявам за това. И пак да стане, пак ще постъпя по същия начин”, казва Красимир Кръстев.

Кой е виновен за бягството с пистолет и нож ще стане ясно след празниците от проверка, за която правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че е започнала. 

Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите. Разпитани са десетки. Задържан бе и синът на единия от бегълците. Бягството предизвика и политическа буря.

Шокиращи били кадрите, които правосъдният министър Цецка Цачева видяла от бягството. Камерите показват, че то е станало за 90 секунди.

Имало само един въоръжен надзирател – този, който седи непосредствено до външния вход,  имал пистолет. Такива са правилата. Всички други служители, разположени на различни места в затвора, нямат право на помощни средства. Затова правосъдният министър поиска промяна в правилата.

В деня на бягството двамата рецидивисти не са имали физически контакт с външни лица. Пратките били предадени на служители на затвора след проверка. Били бързовар и тетрис. 

„За никой не е тайна, че в затворите влизат и неразрешени вещи и предмети”, каза по-рано представителят на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите, Цветан Михаилов. Той подчерта, че оръжието е било внесено с помощ отвън или отвътре.

Помощ бегълците получили и при бягството - отвън ги чакал автомобил с крадени номера.

Заради случая депутатите извикаха в парламента министрите на правосъдието и вътрешните работи. Стана ясно, че още преди година в МВР са имали данни, че Пелов е подготвял бягство. След инцидента, по искане на премиера, оставки подадоха шефът на дирекцията, отговаряща за затворите, както и началникът на централния затвор в София.

След бягството от затвора – оставки по нареждане на Борисов

Колата на бегълците била с крадени номера. След сигнала за готвеното бягство на Владимир Пелов от миналата година, били взети адекватни мерки, коментира министърът на вътрешните работи. Защо режимът на Пелов е променен знаели от правосъдното министерство.

„Има скенери. Има всичко, как е внесено, чувам и от професионалистите реплики, че това не може да стане без участието на надзиратели”, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

След бягството килиите на затворниците са проверени, разказа лишен от свобода, а затворниците били разпитани. Но в затвора се вкарвало всичко без проблем от години, коментират журналисти и бивши служители на МВР.

„Имаме 30 сериозни сигнала”, пояснява вътрешният министър.

Над 20 полицаи претърсваха местност близо до Сандански.

Претърсвана е вилната зона „Попина лъка”. Този следобед тук са пристигнали няколко униформени, които са претърсвали вилите. Най-сериозен обект на претърсване е била една от вилите, която е собственост на криминално проявен, който в момента се намира в Централния софийски затвор. По неофициална информация се смята, че той е близък на един от избягалите. При претърсването не е открито нищо. Сигналът е подаден от местен, който се притеснил, че тук се укриват двамата мъже.

"Провеждат се огромен брой издирвателни мероприятия. Невероятен ресурс е вкаран в тях. Колегите почти не се прибират. Денонощно са навън. Огромен брой хора се разпитват. Проверяват се сигнали. Всеки един сигнал, който се подава от гражданите, се проверява. Нито един сигнал не се игнорира, откъдето и да е в страната. Това заяви старши комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР.

Иванов обясни, че е създаден специален щаб в СДВР под ръководството на директора на главната дирекция. Всички възможни адреси, за които до нас достигне информация, се проверяват. Органите на реда няма как да знаят със сигурност дали двамата избягали затворници вече са напуснали страната, но такава теоретична възможност съществува. Те са обявени за международно изискване. Има издадена европейска заповед за арест, издирват ги и от Интерпол. Уведомени са всички партньорски служби. Даже и да предположим, че съществува вероятност да са напуснали страната, те не са в безопасност”, каза още Иванов.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram