115

П ремиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си. Това каза на пресконференция президентът на Република Македония Георге Иванов след среща с българския държавен глава Румен Радев.

„Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, коментира Иванов.

"Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него". Това каза Радев след срещата си с държавния глава на Македония.

„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи Радев.

Днес Иванов и утре е на посещение у нас. Преди дни премиерите на Македония и Гърция се договориха за името на Македония, за да се даде път на европейската интеграция на страната. Иванов обаче не е съгласен с името "Северна Република Македония" и няма да подпише договора. Той подчерта, че това е личен договор между Заев и Ципрас.

Още не беше приключила срещата с Радев и стана ясно, че няма да има среща с Борисов. Външният министър Екатерина Захариева е информирала Румен Радев по телефона за това преди пристигането на президента. 

Срещите са отказани, не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Това заявиха от МВнР. 

Президентът на Македония: Няма да подпиша договора за промяна на името

Реакциите след новото име на Македония

„Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие“, заявиха от МВнР.

„Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от българското външнополитическо ведомство.

"България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната".

Това заяви още Радев.

С президента Иванов имахме тежък разговор. България е притеснена от скъсването на диалога между институциите в Македония. Призовах президента Иванов да не бъде само участник в този диалог, заяви още Радев. 

„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев. Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас, категоричен е Радев.

Румен Радев заяви, че третата среща с македонския президент е договорена още през февруари. Държавният глава подчерта, че неговото желание е и в двете страни да се работи интензивно за развитие на двустранните отношения. Радев използва възможността да благодари за участието на македонската армия на Военния парад на 6 май в София. „Пред нас има огромни възможности, както в отбелязването на общи исторически събития, така и в проекти в образованието, науката и туризма. Двете страни показват, че има нов дух, диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство“, подчерта българският държавен глава.

По отношение на името „Република Северна Македония“ - териториално обхваща на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, трябва да бъдем изключително внимателни, да следим и да преценяваме изхода от преговорите. Смея да твърдя, че България е страната, която най-силно подкрепя евроатлантическия път на Македония. Трябва да е ясно, че България следва последователна политика още от 1991 година. Това го препотвърдихме и с договора от 2017 година, особено член 11, в който се казва, че двете страни не трябва да имат териториални претенции“.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПЪРВИТЕ ДАМИ НА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

Македонският президент отговори по отношение на постигнатата с Гърция договорка за името, че „ще надделее разумът, че отговорните институции правилно ще реагират. По отношение на договорите – случват се, за да се изпълняват. Благодаря на България, че показахте лидерство в региона, заяви Иванов. Той заяви, че промяната в Конституцията не трябва да се свързва с атлантическия път на страната и че не пречи за стабилността. 

Иванов изказа благодарност към Радев за поканата да посети България: "Това посещение се осъществява в много чувствителен момент, но в такива моменти се познават истинските приятели".

"Ние сме македонци и ще си останем македонци. Този, който има проблем с нашето име, това си е негов проблем. И той трябва да си търси решението", коментира Иванов по повод разговорите за името между Скопие и Атина. Той отрече да е гонил и Заев. 

Благодаря за договора за стратегическо партньорство между Македония и България. Що се отнася до резултатите от договора за добросъседство, определено да, договорът дава своите резултати. Статистиката за ръст на стокообмена, на инвестициите в икономиката, на туризма, е наистина силно окуражаваща. Поздравявам двете правителства на България и Македония, които успяха в нелека обстановка да сключат този договор. Призовавам духът на този договор да бъде подкрепен и запазен с реални действия, подчерта Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 115
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

115 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 13 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 13 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 14 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 14 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР