374

„Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на официалната пресконференция след срещите му с премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев в петък. Днес шефът на ЕК си заминава, а с това се слага и край на хаоса в града. 

„Откакто съм председател на ЕК, аз винаги съм заявявал, че България трябва да се присъедини към Еврозоната, но не смятам, че досега са изпълнени всички условия това да се случи. Ние искаме да видим България и в Шенген, но предстоят още обсъждания по темата”, каза още Юнкер. 

„Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз”, каза още Юнкер.

Вчера стана ясно, че страната ни ще кандидатства през първите шест месеца на годината за чакалняната на еврозоната и ще попита всички страни дали имат нещо против да се присъединим.

"За чакалнята на Еврозоната сме готови и се надявам скоро това да стане факт”, заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„България е във Валутен борд, имаме и огромен фискален резерв", подчерта Борисов.  

Какво ще се промени, ако въведем еврото

"Следих подготовката не само на Председателството, но и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Аз съм този ,който подписа договорът за присъединяване на България към ЕС", посочи шефът на ЕК. В негов стил Юнкер спомена за пристрастието си към шопската салата и луканката, на които предстои да се наслади.

Премиерът коментира и темата за присъединяването на страната ни към Шенген. Той съобщи, че на 6 и 7 февруари в България ще е холандският премиер Марк Рюте. „Ще го заведа на границата, за да види как се охранява. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, аз самият ще кажа: „Не искам да отиваме в Шенген”, обясни премиерът. Юнкер вече много пъти е заявявал, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген. 

Юнкер коментира и критиките към България по отношение на борбата с корупцията.

"Гардиън": Облак от корупция в България

„Има проблеми с корупцията в България и в други страни от ЕС, но аз виждам, че България предприема мерки за борба с корупцията и аз съм уверен, че този проблем ще може да бъде разрешен. За мен България не е напълно корумпирана държава”. 

Той подчерта, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави.

Юнкер за пореден път изрази задоволството си от факта, че България определя бъдещето на Западните Балкани като един от основните приоритети на своето европредседателство.

Източник: БГНЕС

„Отношенията с Турция остават изключително важно за ЕС като цяло,

но Турция е страна, която се отдалечава от своите предишни европейски амбиции”, коментира още Юнкер и уточни: „Ще следим действията на Турция през следващите месеци”. 

„И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС.

Моето мнение е, че трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на Европейския съвет и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там”, заяви Борисов.  

„Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. Откакто ЕС подписа споразумението с Турция, миграционният поток към Европа намаля в пъти. Ние държим стриктно на спазването на Закона за свободата на медиите и се надявам турското правителство да ревизира своето отношение към тях. Ще търсим форма да подобрим отношенията между ЕС и най-големия съсед на Съюза в тази част на Европа”, каза още Борисов. 

„Ако има нещо, за което България ще настоява, ще се държи твърдо и няма да се държи безпристрастно - това е темата за кохезионните фондове”. Убедени сме, че за  Балканите, за новоприетите членки на ЕС и за тези, които са присъединили малко преди нас към ЕС, тези фондове са жизненоважни”, каза още Борисов.

И финансовият аспект - в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана "Юнкер" за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Проектът е одобрен за финансиране по плана "Юнкер" през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. Кредитът е в размер на 100 млн. евро на "Хювефарма".

До момента по този план у нас са влезли 350 млн. евро. 

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма".

Проектът предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г.

Към 80 процента от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за изграждане на голям завод за ваксини в Разград, който в момента се проектира, заяви Домусчиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК