Още по темата

ЮНЕСКО официално одобри резолюция за Източен Йерусалим, внесена от седем арабски държави в защита на палестинското културно наследство, чийто текст беше решително оспорен от Израел като отричащ хилядолетните връзки на евреите със Стария град и религиозните обекти в него.

Решението беше критикувано и от самата Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, а заради това тя е получила и смъртни заплахи от арабска страна. В резултат на отправените предупреждения охраната й е била увеличена. 

Текстът на резолюцията, внесен от Алжир, Египет, Ливан, Мароко, Оман, Катар и Судан, беше разгледан от 58-те членки на изпълнителния съвет на организацията.

В резултат на дискусиите по текста, резолюцията беше приета, обяви говорителят на Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО.

След внасянето на проекторезолюцията миналата седмица, Израел прекрати сътрудничеството си с ЮНЕСКО. 

Става дума за текст, отнасящ се за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел – анексирането ѝ се смята от ООН за незаконно. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. Въз основа на мирния договор, сключен с Израел, Йордания контролира административно мюсюлманските светини в Йерусалим, но достъпът до тях се контролира от Израел.

Вижте светите места - Храмовият хълм и Западната стена, в нашата галерия

Проекторезолюцията „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници". По-рано тя стана и причина Израел да прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура.

Нещо особено се случва, когато най-високопоставеният представител

на международна организация критикува резолюция, която по-голяма част от държавите членки в нея са гласували да бъде приета. Това пише списание „Икономист".

Статусът на светите места в града, най-вече на известния на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като Харам ал Шариф, е дипломатически въпрос като никой друг, продължава още изданието.

То също така цитира и Бокова, която по-рано заяви в своята позиция, че „наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града”.

Най-провокативната част от резолюцията, която е подкрепена от Русия и Китай, но неодобрена от САЩ и пет държави от ЕС, е това, че на няколко места посочва почитаното йерусалимско плато само с неговото арабско ли мюсюлманско наименование, продължава „Икономист“.