19

"Италия абсолютно поддържа кандидатурата за Шенген. На европейски форуми, независимо на какво ниво са, България и Италия са в единна позиция по много проблеми, които засягат и Европа, и в частност нашите две страни", каза италианският външен министър Луиджи Ди Майо, който днес се срещна с президента Румен Радев. 

Източник: БГНЕС

Италианският външен министър подчерта, че COVID-кризата дава възможност на държавата му да прецени „кои са нейните приятели“, а България безспорно е сред тях.

Крачка напред към приемането на България в Шенген

Той припомни, че двете държави скоро са отпразнували 140-годишнината от началото на своите дипломатически отношения и пожела те да бъдат затвърдени още повече.

"За нас Италия е изключително важен икономически партньор и ключов инвеститор, с потенциал за развитието на отношенията и в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор", заяви президентът Румен Радев.

Източник: БГНЕС

"Вашата визита е важно доказателство, че между нашите две страни съществуват здрави връзки, защото тя се осъществява в момент на изпитание, както за Италия, така и за България. За нас Италия е приятелска страна, с която ни свързват исторически, културни и икономически връзки, отлични двустранни отношения и конструктивно партньорство", заяви държавният глава в началото на разговорите между двамата.

ЕП изцяло подкрепя свалянето на мониторинга за България

Според Радев и двете страни винаги са демонстрирали своята воля за разширяване на сътрудничеството в областта на образованието, науката, културата и туризма.

"Голяма благодарност за подкрепата за нашето членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шенген и Еврозоната", обърна се президентът към Луиджи ди Майо.

Холандия: България в Шенген само ако пребори корупцията

"Италия бе сред първите страни, които въведоха драстични мерки за ограничаване на следите от коронавируса. Всички следяхме как италианският народ и институции бях изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата", каза още Радев.

Днес Ди Майо се срещна и с министър-председателя на България Бойко Борисов.

"Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време – много добре. В началото ние имахме тежки загуби, много сериозни последици, но сега ситуацията е овладяна и също започваме да се справяме", заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо, който бе приет от премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Източник: БГНЕС

"Благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества", обърна се Борисов към госта си.

Българският премиер и италианският министър бяха категорични, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила и във фокуса на европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията.

Премиерът Борисов отбеляза, че новият вирус нанесе тежки поражения, но българската текстилна индустрия успя бързо да се реорганизира и да започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

По време на срещата бе подчертано, че изключително балансиран и добра основа за преговорите е предложеният от ЕК План за възстановяване на Европа. Той включва два компонента - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 и новият инструмент „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса.

"В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС", заяви Борисов.

Източник: БГНЕС

Той акцентира, че България силно подкрепя стремежа към приключване на преговорите по МФР и пакета за възстановяване още през този месец. „Това е от съществено значение за незабавното изпълнение на набелязаните мерки в отговор на кризата с коронавируса и за навременния старт на новите програми през следващия финансов период“, каза още българският министър-председател.

Италианският министър заяви пред премиера Борисов подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение.

Борисов и Луиджи Ди Майо обсъдиха двустранните отношения, които се развиват динамично и ползотворно. Ярък знак за това са преките чуждестранни инвестиции от Италия в България, които в края на 2019 г. са положителни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този показател страната се нарежда на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се отчита също ръст на броя италианските граждани, посетили България.

Луиджи Ди Майо се срещна и с Екатерина Захариева:

В началото на изказването си пред медиите външният министър припомни откога датира връзката ни с Италия и подчерта, че двете страни имат дългогодишно сътрудничество.

"Историята на София е свързана с италианския вицеконсул Вито Позитано. Той отказва да напусне града с цялата дипломатическа мисия, след като разбира за намерението на османските власти да запалят града след Априлското въстание. И въпреки че някои от сградите в центъра са запалени, той помага за потушаването на пожарите и организира отряди за борба с мародерските банди. Така, благодарение на неговото застъпване, София е спасена", припомни тя и подчерта, че този кратък епизод от българската история е много показателен и е символ на нашето приятелство в 140-тата годишнина от дипломатическите ни отношения.

Захариева поздрави Италия за овладяването на ситуацията по отношение на коронакризата. Външният ни министър посочи, че в най-тежките моменти нашите медици и правителства са били в постоянна комуникация.

"Радвам се, че имаме по-добра координация на европейско ниво. Все още обаче трябва да имаме общи критерии на ниво ЕС кога затваряме границите си. Критериите във всяка една държава са много различни", подчерта външният министър и обяви, че са се договорили да инициира дебат по темата.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

България Преди 22 минути

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 5 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 5 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 5 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 5 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 5 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 5 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 5 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 5 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 5 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 7 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 7 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 7 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 8 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ