Още по темата

От столичната община имат нови предложения за борбата с мръсния въздух в София. Автомобилите ще се движат според това дали са с четни и нечетни номера. И ще има частична или дори пълна забрана за паркиране в „синята зона”, съобщава NOVA.

Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София

България потъна в опасен смог, рекордно мръсен въздух

Тези мерки ще се вземат ако системата за прогнозиране посочи, че предстоят дни с по-голямо замърсяване на въздуха. Прогнозата се прави за два дни напред.

Освен разделянето на движещите се коли на четни и нечетни и ограниченията за паркиране в „синя зона”, има идея и за „зелен билет” - той би струвал един лев и би важал за целия градски транспорт.

„Това, което правим в София, е това, което се прави и в цяла Европа”, казва зам.-кметът по околната среда Йоана Христова.

Както в Атина, така и в Рим, например, на четни дати могат да се движат колите с четни номера, а на нечетните, тези с нечетни и според местните жители мярката има ефект.

„Вероятно ще има един момент на напасване между инициативите на общината, инициативите на гражданите и фактът, че всеки един от нас трябва по някакъв начин да промени живота си и навиците си”, смята Христова.

Официалните прогнози и измервания за качеството на въздуха в цяла София се правят от само четири станции.

„Няма прогноза, която да ви даде 100% достоверност”, казва зам.-кметът по околната среда.

През миналата година дните с много мръсен въздух са били само пет. Тоест, само за пет дни са щели да действат мерките, които сега се предлагат.

Въвеждат и по-строг контрол на пунктовете за технически контрол. Общинарите казват, че се борят и с проблемите на битовото отопление.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК