Още по темата

В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т.нар. „царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Народното събрание.

Преди повече от седмица от БСП сигнализираха за скандална продажба - апетитният терен в центъра на София (на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски") е продаден на безценица за 90 лева на квадратен метър. Става въпрос за 7 декара и половина, които са купени за 658 870 лв. Правителството вече освободи областния управител Веселин Пенев и назначи временно за изпълняващ на неговото място Живка Такева-Първанова.

Вижте скандалите, в които се забърка обласният управител в нашата галерия.

При пет служебни коли Пенев си наел шеста

Областният управител подаде оставка заради "Царските конюшни"

1550 лв. за квадратен метър допреди 11 години за "Царските конюшни"

Тя обясни, мотивите за иска са три.

Първият е самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия да се разпорежда еднолично с имота. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал правомощията еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имотите и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частни лица. Считаме, че това е заобикаляне на закона, категорична бе Павлова.

Направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ ЕООД

не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите,

за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата. В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите, посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба.

Налице е категорично ощетяване на финансовия държавен интерес, на публичния обществен интерес при извършването на сделката при направеното ценообразуване, като избор на този, който го е направил, и на цените, по които е реализирана, каза още Павлова.