Още по темата

Прокуратурата извика на разпит бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев.

По-рано след като се намеси и ДАНС, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу него за злоупотреба със служебно положение, безстопанственост и сключване на неизгодна сделка.

Днес Софийска градска прокуратура привлече Митев като обвиняем за това, че, като длъжностно лице при условията на продължавано престъпление с 5 деяния, е сключил неизгодни сделки, от които са произлезли вреди за Университета в размер на 276 908 лв.

На Ваньо Митев е взета мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв.

Преди това говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на брифинг, че "членове на семейството на бившия ректор на Медицинския университет са получавали хонорари от учебното заведение".

 

Арнаудова отбеляза още, че над 1 млн. лв. е сумата, дадена за посреднически услуги. „Само за 2016 г. на фирмите и студентите, които са рекламирали дейността на университета, изплатената сума възлиза на 610 487 лв., и това са само част от данните, с които разполагаме", подчерта тя.

Ваньо Митев ръководи 8 години Медицинския университет в София.

По време на управлението си той е прекарал общо 417 дни в 68 командировки, част от които до екзотични дестинации.

Междувременно е получавал брутна заплата от 8937 лв.

Наказанието за сключването на неизгодни сделки, нанесли значителни вреди на университета е между една и 10 години затвор.

В края на септември пък самия Митев заяви, че при напускането му в банковите сметки на учебното заведение е имало 100 млн. лева:

„Персонална атака има срещу мене. Доста от високо трябва да е, за да стане това мълниеносно прокурорско разследване. Може и по-високо от министър да бъде”, коментира той.