Още по темата

Иранските власти отрекоха да са оказали разрешение на самолета с българския премиер Бойко Борисов да прелети над територията на Иран.

По време на обратния полет от Саудитска Арабия не е имало никакви проблеми и правителственият самолет прелетя през въздушното пространство на Иран на път за София.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС САУДИТСКИЯ КРАЛ

„Това, че не сме издали разрешение за преминаване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран, не е вярно”. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

Борисов танцува със сабя в Рияд (видео)

Борисов се срещна с краля и с престолонаследника на Саудитска Арабия

Той е коментирал темата пред официалната иранската информационна агенция ИРНА.

Разрешителното е било надлежно издадено след официално искане на посолството на България в Техеран.

„Това, което се е случило, е погрешно обявяване на информацията за полета от пилота на самолета към кулата в Иран, като по този начин самолетът не е бил идентифициран правилно”, подчерта Бахрам Гасеми. 

Той предположи, че „разминаването между наличната в контролната кула информация и получената, може би се дължи на промени, направени от пилота в последния момент.”

Гасеми е категоричен, че пилотът не е предал правилно кода за достъп на кулата за управление на полетите, поради което самолетът на българския премиер не е бил идентифициран като официалния полет, за който е имало издадено разрешение.

Дипломатът изрази съжаление за случилото се и заяви, че „иранското въздушно пространство е отворено за самолети на приятелски държави, каквато е България”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК