Още по темата

Главният редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов и бившият директор на СДВР Валери Йорданов коментираха случая с дръзкото бягство на двама рецидивисти от Централния софийски затвор във вторник посред бял ден.

Журналистът заяви, че не знае

защо изобщо се съобщава факта, че МВР е имало информация за готвено бягство още от миналата година: „Според мен само да дразнят хората“.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

След бягството от затвора – оставки по нареждане на Борисов

Чистачката, подгонила бегълците от затвора: Стреляха по постовия

„Проблемът очевидно си е в затвора – в начина, в правилата за охрана. На мен не ми се искаше да нападам надзирателите, но ситуацията е направо комична с тази чистачка, която се оказа най-смелия и най-адекватно реагирал човек в тази ситуация“, категоричен е Ангелов в "Здравей, България" по NOVA.

Той говори и за условията в затворите у нас: „Дори и да не съм стъпвал в затвор смятам, че като един български гражданин, който плаща данъци имам право да питам. Но, уви, бил съм в Софийския, в Плевенския, в Ловешкия и много други затвори у нас и имам много добра представа как стоят нещата там.

Наистина тези служители работят при много лоши условия. Само затворник, който не се е сетил, не е спечелил дело в Страсбург за тези ужасни условия. Но също така

тези служители имат избор дали да останат да работят там, а не да симулират дейност,

както се е случило в Софийския затвор“.

Относно оръжията, с които рецидивистите си послужили, за да избягат, журналистът обясни: „Факт е, че в затворите се вкарва всичко. Вкарват се най-различни наркотици, вкарва се алкохол. Сигурен съм, че при малко по-добро въображение в тези, които са с по-лек режим, могат да се вкарат дори жени почасово и да се изкарат след това.

И това никога не е спирало. Затова, когато говорим, че те заслужават по-високи заплати, това е така. Но е факт, че там има и много голяма корупция и този проблем не се решава много дълго време. Говорим за заплати, но не и за реформа“.

Валери Йорданов пък посочи:

Явно трябва да бъде променена самата концепция по отношение на охраната на този тип затворници

(с тежки провинения – бел.ред.). Наистина е необяснимо при какви режими се поставят такива лица и какви са мерките за сигурност, които се използват спрямо такива лица“.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.