Още по темата

Жена се натрови след като пи билков чай, който си купила от аптека в столичния квартал „Красно село“. Под надзора на Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство и е започнато незабавно разследване.

Жената закупила кутия, на която пише, че вътре има извлек от „Залист, миши трън, див чемшир“, но след като консумирала от напитката се почувствала зле.

Била приета по спешност във Военномедицинска акдемия в началото на юли със сърцебиене, ускорен пулс, промяна във възприятията за цвят и сънливост. След като й направили изследвания се установило, че в организма си има атропин в концентрация, достатъчна да причини токсично натравяне.

Именно това довело до така наречения „холиколитичен токсидром“.

Проверката установила, че същите вещества се съдържат и в остатъка от чая, който бил закупен от нея.

В прессъобщението на прокуратурата се посочва, че „е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 НК –изготвяне или продажба на храна или питие, предназначени за общо ползване (опаковки чай „Залист, миши трън, див чемшир“), съдържащи опасни за здравето вещества“.

Наказанието е до 5 години затвор.

Вече са иззети наличните останали пакети от въпросния чай от аптеката, тече проверка и на производителя и доставчика на продукта.

Уведомени са и Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по лекарствата, които трябва да предприемат „всички необходими мерки за преустановяване разпространението на продукта в търговската мрежа в цялата страна“.