Още по темата

Скандал с със смъртта на над 100 редки птици, умъртвени от Българската агенция по безопасност на храните, доведе до гняв в социалните мрежи. Междувременно Софийският зоопарк беше поставен под карантина заради опасност от птичи грип.Общо 119 птици бяха иззети и умъртвени от БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните).

Официалното становище на агенцията е, че птиците представляват потенциална опасност и зоологическата градина е поставена под карантина.

Според организации за защита на животните обаче, нужда от такива мерки изобщо не е имало, защото нито една от попадналите на територията на България птици не е била болна.

"Четири лапи" твърдят, че птиците идват от страни, където не е регистриран птичи грип.

Сред попадналите у нас видове е имало защитени пернати по европейски oбразец, защитен гъши лебед и гълъби, които не се отглеждат в страната ни. Птиците попадат в България вечерта на 20 февруари, когато са задържани на границата до Видин поради неизрядност в документите за транспортирането им.

После те са пратени в Столичния зоопарк, който има и статута на спасителен център.Там обаче се намесва БАБХ, като агенцията иска птиците да бъдат иззети и евтаназирани заради съмнения за птичи грип. Зоопаркът обаче настоява преди тази крайна мярка да бъдат взети проби и направени изследвания. Агенцията отказва.

Директорът на зоологическата градина обжалва решението по съдебен ред и в петък съдът посочва, че птиците трябва да бъдат изследвани преди да ги убият.В понеделник обаче БАБХ изземва умъртвява всичките 119, а във вторник обявява, че две от пробите взети от мъртвите животни - лебед и патица, са показали наличие на птичи грип. Така и не става ясно обаче кога и къде са били взети въпросните проби.

Това предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. 

Според Емил Джасим отношението на птиците е отношението и към хората в държавата:

А Елисавета Белобрадова пита дали това е желание за мъст, или некомпетентност:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.