Още по темата

Лекарите в института за спешна медицинска помощ ще разполагат с паник бутон, решиха ръководството на болницата и представители на МВР след среща днес, информира NOVA.

До срещата се стигна, след като вчера медици от болничното заведение излязоха на спонтанен простест срещу насилието над лекари. Те поискаха да се сложи край на посегателствата срещу съсловието и да има повече сигурност на работното място. Все още обаче

не е ясно колко точно ще струва въвеждането на паник бутоните и как точно ще се реагира при подаден сигнал.

До недоволството от страна на лекарите се стигна, след като 32-годишен мъж нападна лекар и сестра от „Пирогов“. В неделя сутринта мъжът беше прегледан там, след което започнал да буйства и нанесъл удари на дежурния лекар и сестра. В резултат на агресията пострадалата сестра се намира в лицево-челюстната хирургия на болницата. Тя е със счупен нос и с комоцио. Лекарят е с рани на главата и ръката.

Случаят коментира и министърът на здравеопазването Петър Москов, който се надява побойникът да получи сурово наказание:

„Ако пиеш и биеш след това влизаш 5 години в затвора“.

„Не мога да бъде компетентен по въпроси, по които са компетентни органите на реда или МВР. Тук става въпрос за нещо друго. Винаги ще има някакъв случай. Дали някой ще е пиян, залян, ненормален или нещо, дали ще нападне лекар, журналист, полицай или съдия, случва се. Въпросът не е как това да го предотвратим, защото то като цяло 100% е непредотвратимо”, смята Москов.

Според него, все пак мерки за сигурност трябва има, но след това въпросът е дали институциите могат ли да реагират с достатъчна твърдост и достатъчна бързина.