Още по темата

Състезателят, който по време на рали в неделя се вряза с автомобила си в публиката, се предаде сам на полицията.

Николай Георгиев е с влязла в сила присъда за документна измама и е издирван от Интерпол със заповеди от Великобритания и Испания. Въпреки това той участва в автомобилни състезания в България.

„Ще извърша лична проверка на всички факти и обстоятелства и най-вече на това – какви действия са предприели службите, които е трябвало да го издирят”, заяви пред NOVA окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Кола се вряза в публиката на рали, има ранени

Видео от момента, в който автомобилът се врязва в публиката в Шумен

Състезателят, който се вряза в публиката в Шумен, бил издирван два пъти

Според прокурора автомобилният състезател се занимавал с престъпления извън страната.

„В Испания се е представял под други име, там е бил засичан за разпространението на наркотици, в Англия – за банкови измами”, коментира Владимир Чавдаров.

В България Георгиев е осъден през 2013 г. на 3 години затвор за документна измама в особено големи размери, но от години полицията не успява да го открие.

„Било е възложено на органите на МВР да продължат с неговото фактическо издирване”, обясни прокурорът.

Въпреки присъдата и заповедите за арест, от година и половина Георгиев се състезава за варненски рали клуб. Има своя визитка в официален сайт и доста успехи в състезания, за които е пътувал, регистрирал се е в хотели и по никакъв начин не е криел самоличността си.

Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че е започнала проверка по случая с издирвания от пет години мъж. Проверява се работата на органите по издирването, в чиито задължения влиза да открият и задържат осъдени с влязла в сила присъда за изпълнение на наказанията. 45-годишният Георгиев е бил осъден на 3 години лишаване от свобода при общ режим за длъжностна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Търсен ли е бил, адекватни, навременни и правилни ли са били действията на служителите от органите на издирването са част от въпросите, на които прокуратурата ще търси отговор и отговорност. Прокурор от Окръжната прокуратура във Варна извършва лично проверката на действията на издирвачите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.