Още по темата

Над час кръстовището в Благоевград, където във вторник сутринта бе прегазена 19-годишна студентка, бе блокирано от над 400 студенти - колеги на загиналата, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Студентите се събраха малко преди 19 часа снощи, първоначално заобиколиха пешеходната пътека, където в 9 часа сутринта натоварен с пясък самосвал прегази 19-годишната Фатиме от село Дагоново, студентка в първи курс.

Хората, хванати за ръце, блокираха във формата на кръст цялото кръстовище между улиците "Славянска" и "Дойран". Минути по-късно кръстовището бе напълно блокирано, полицията не се намеси, водачите на автомобили изчакваха, след което обръщаха и търсиха обходни улици. В самото кръстовище останаха блокирани три автомобила, чиито водачи излязоха от колите си, за да подкрепят студентите.

Протестът продължава и днес.

В 7:30 ч. приятели на загиналата и жители на града се събраха на фаталното кръстовище, за да настояват за обезопасяването му.

Според местните въпросът е поставян многократно пред институциите, тъй като от години е известно, че мястото е опасно. В него се вливат пет улици, а боята на пешеходните пътеки се изтрива много бързо. 

Местните искат на кръстовището да се постави светофар, но според кмета на града изграждането на светофарна уредба би причинило задръствания.

"Има необходимата хоризонтална пътна маркировка, вертикална, осветление, тротоари, пътна настилка без тротоари. Технически не е възможно изграждането на кръгово кръстовище", заяви Атанас Камбитов пред NOVA.

Според Данаил Стоицов, началник на "Пътна полиция" в Благоевград, това е първият инцидент с фатален край на въпросното кръстовище. 

Протестът по-късно се пренесе пред общината, а напрежението се повиши. Хората потърсиха сметка лично от кмета. Той пък обеща още утре да бъде поставена шумяща пътна маркировка. Все пак ще бъде обсъдено и поставянето на светофар. 

Във вторник вечерта фаталното кръстовище бе блокирано от над 400 студенти
Във вторник вечерта фаталното кръстовище бе блокирано от над 400 студенти Източник: ЕПА/БГНЕС

Протест в памет на жертвите на пътя имаше и в Бургас.

Приятели и познати на прегазения в Приморско 33-годишен колоездач Евелин Дуков поискаха сурово наказание за шофьора. Те се събраха пред Съдебната палата.

Виновникът за инцидента Владимир Методиев Колев не се яви в съда и поиска да бъде освободен под домашен арест заради влошено здравословно състояние.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.