Още по темата

Снежното бедствие в Кърджалийско взе още две жертви. С тях загиналите заради природната стихия в региона стават трима, съобщава "24 часа".

Тази сутрин край ардинското село Бистроглед е открито тялото на 56-годишен мъж, живеещ в една от махалите на селото. Той бил намерен в пряспа. При огледа не са открити улики за извършено престъпление, а аутопсията показала, че смъртта е настъпила след измръзване.

Близки на мъжа разказали, че снощи той тръгнал към Бистроглед, за да зареди джиесема си в местния магазин, където имало генератор и не се прибрал у дома. Днес сутринта съседите му тръгнали да го търсят и го намерили в пряспа край пътя.

Втората жертва е открита край Чернооченското с. Куцово също днес сутринта. Тялото е на обявения за общодържавно издирване мъж от с. Ненково, който на 8 март е тръгнал към Асеновград, потвърди пред Агенция "Фокус" областният управител на Кърджали Илия Илиев.

На тялото се натъкнали местни хора, тръгнали да разчистват снега. Селото се намира на около 2 часа път от мястото, на което е открито тялото.

Първата жертва на стихията беше открита на 9 март на 3 метра от автобусната спирка на с. Горна кула на главния път Кърджали Крумовград.

Междувременно областният управител отмени бедственото положение на територията на област Кърджали, считано от 15:00 ч. днес поради отпадане на обстоятелствата, послужили като основание за обявяването му, съобщиха от пресцентъра на областната администрация, цитирана от DarikNews.bg.

Институциите от Единната спасителна система остават в готовност да реагират в случай на влошаване на времето и възникване на произшествия. Във връзка с очакваното интензивно снеготопене остават в сила превантивните мерки срещу наводнения. На кметовете е разпоредено да следят състоянието на водните обекти, а дежурните по общини да подават актуална информация за обстановката по места.

Към днешна дата главните пътища на територията на община Кърджали са отворени и няма населени места без достъп до тях. Това каза днес на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той допълни, че тази ситуация по отношение на пътищата е от два дни.

По думите му до края на утрешния ден община Кърджали ще влезе в нормалния ритъм на живот – разчистени пътища, електрозахранване и водоподаване.

Отменено е бедственото положение в община Момчилград, предаде БНР. В другите 6 общини на областта извънредното положение остава в сила.

Жителите в над 60 смолянски селища ще останат на тъмно поредна нощ. Вече седмица след снежното бедствие аварийни групи, подсилени с екипи от вътрешността на страната, отстраняват повредите по електропреносната мрежа. Работата им е затруднена заради дълбокия сняг и безброй паднали дървета.

Припомняме, че за събота е обявен жълт код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

Повече за прогнозата за времето може да намерите на Sinoptik.bg