Още по темата

Извършената проверка категорично опровергава твърдението, че пътници от Амстердам са преминали без контрол на Летище „София“, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Полетът от Амстердам е закъснял с 27 минути. В момента, в който навлизат пътниците от полета на терминала, на местата, където се извършва гранична проверка от граничните полицаи, има четирима полицаи. След което, след минута се появява още един полицай.

Всички пътници от полета са обработени за 16 минути

от тези петима полицаи, а пътниците са 103-ма. Всички са обработени и това става ясно от проверката на камерите на работните места на граничните полицаи и от камерите от цялото летище. Това показват фактите от проверката“, каза Ципов.

40 пасажери влезли у нас без проверка на Летище „София“

Зам.-министърът обясни, че може да се направи предположение, че подателят на сигнала е забелязал допълнителния полицай, който е отишъл на работа на едното от гишетата и е решил, че става дума за подобен казус на този от 20 март.

Относно предишната проверка, той обясни, че тя продължава.

„Снемат се обяснения от всички служители на гранична полиция, които са били на работа на 20 март. За резултатите от тази дисциплинарна проверка и предприетите дисциплинарни мерки ще бъдете уведомени допълнително. Нека органите да си свършат работата и ще дадем резултатите от проверка. Законовият срок за приключване на проверката е няколко месеца. Надявам се, че ще приключи по-рано“, заяви Красимир Ципов.

Той уточни, че

има регламент за почивките на летището, но явно той не е бил спазен в този конкретен случай.

Около 40 пасажри влезли в страната ни без граничен контрол, когато самолетът им от Париж на българска авиокомпания кацнал на Летище „София“. Инцидентът е станал на 20 март, а за него се разбра три дни по-късно. Според информацията в кабинките за гранична проверка не е имало служители на Гранична полиция.

На 24 март министър-председателят Бойко Борисов разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.