Още по темата

Дъждът доведе до проблеми на редица места в страната. В крайна сметка обаче ситуацията бе овладяна.

Свлачище затвори пътя Добрич – Албена, скали затрупаха едната лента на прохода Троян – Кърнаре, а два квартала на София останаха без ток, порои заляха улици във Варна, а в село Одърци 30 къщи бяха наводнени.

Очаква се по-късно през деня валежите от запад да започнат да спират, а вечерта облачността да се разкъса и намалее.

След няколко часа усилена работа калта и скалите, затрупали пътя Добрич – Албена, бяха разчистени. В района на село Батово обаче настилката в отделни участъци е сериозно разрушена. Обходните маршрути за Албена са през Балчик.

Над 30 са сигналите, подадени от софиянци днес към дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община заради дъжда.

Той наводни съоръжение на ЧЕЗ и остави без електрозахранване районите „Триадица” и „Лозенец”. Екипите на компанията успяха да се справят със ситуацията за малко повече от час.

В различни райони на Варна валежите от днешния следобед предизвикаха почти апокалиптични картини. За обстановката допринесе непочистените отводнителни шахти и на места автомобилите започнаха да плуват във вода до стъклата. Трафикът бе изключително затруднен в кварталите „Възраждане”, „Победа” и „Младост”.

Най-сериозно е положение при подлез Шипка, на зеленчуковата борса и в района на жп гарата, където е и най-ниската точка на града.

Паднали скали затрудняват движението при прохода Троян - Кърнаре, в района на склона откъм Пловдив, в посока града. Движението се извършва само в една лента, тъй като другата е затворена.

В село Одърци 30 къщи бяха наводнени. Има наводнени 5 къщи и в близкото село Батово. Там снощи ситуацията беше критична заради повишеното на нивото на река Батовска.