Заради строежа на нови метростанции от началото на юли 2016 г. до юни 2018 г. се забранява влизането на автомобили, включително автобуси на градския транспорт, в двете западни пътни ленти на столичния булевард "Пенчо Славейков" - между улица "Св. Иван Рилски" и улица "Св. Георги Софийски“.

Това предизвиква известни тапи, особено в пиковите часове, на кръстовището на бул. „Пенчо Славейков“ и „Прага“/ул. „Свети Георги Софийски“, а редица леки автомобили, включително автобуси на градския транспорт навлизат в насрещното платно, за да минат по-бързо през задръстването и поставяйки себе си и други участници в движението в ситуация на предпоставка за сериозно пътно-транспортно произшествие в центъра на София.

Източник: Наталия Такова-Мазгарева

Предпоставката за ПТП и навлизането в насрещното платно обаче не е единичен случай, а се случва постоянно.

Вижте нашата галерия "Как коли и автобуси шофират в насрещното в София"

За това например свидетелстват снимки от 29 септември, на които се вижда грубото нарушение на автобус на линия 604, който навлиза в насрещното движение заедно с други леки автомобили, създавайки допълнителни тапи.

Днес – на 3 октомври, малко преди 08:00 ч. дори 2 автобуса – отново с номера 604 навлязоха, наред с леки автомобили в насрещното, като втория автобус дори премина не в лява насрещна, а в дясна насрещна лента (бел. ред. - тъй като в лявата насрещна лента вече имаше задръстване).

!!! Сигнал за случващото се е подаден на 112 точно в 08:00 ч. !!!

Вижте схемата на движение на автобус 604, както и нарушенията в снимката:

Източник: Наталия Такова-Мазгарева