13-годишно момиче с аутизъм е било подложено на сексуален тормоз в училище в София. Това разказва майката на детето - Радосвета Симеонова, която в последните седмици е сезирала няколко институции.

Родителите на 13-годишната Ана-Мария все още чакат реакция от полицията, от прокуратурата, от МОН и от Агенцията за закрила на детето.

В профила си във "Фейсбук" майката на Ана-Мария разказва, че на 19 септември, след като взела дъщеря си от IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" във София,  с ужас установила, че спортният сутиен на детето липсва.

По думите на Радосвета Симеонова Ана-Мария не би могла сама да го съблече. Майката не е получила смислено обяснение за липсващото бельо от директорката на училището. От чистачките е разбрала, че сутиенът е в класната стая върху гардеробчетата.

Майката разказва, че дъщеря ѝ вече не иска да излиза от вкъщи, влиза с писъци в банята, започнала е да проявява странности, които никога преди не е показвала. Родителите са спрели да пускат детето на училище.

"Страшното дойде на 27 септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче. На следващата вечер след дълги уговорки, пак влязохме в банята с Ана-Мария. Този път тя ме помоли да я пазя и да не давам на " учителя" да я пипа, и посочи долу....Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите.....чичкото ѝ казал, че ще я боли.....после ѝ казал да си обуе гащите", разказва майката.

На 29 септември Радосвета Симеонова подава жалба в училището. По думите ѝ директорката се е държала безобразно и е заявила, че никой няма да повярва на дете аутист и че няма как да бъде доказано каквото и да е.

Семейството е пуснало жалба и в VI РПУ София, до Министерството на образованието и науката, до Агенцията за защита на детето и до прокуратурата.

Г-жа Симеонова пише, че едва няколко дни по-късно е разбрала, че още при подаване на сигнала в РПУ е трябвало да ѝ дадат насочваща бележка за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза и екип, който ще направи това.

"Цяла седмица институциите мълчат, днес разбрах, че системата отново отхвърля децата и хората с увреждания. Държавата отново абдикира от тези, които не могат да се защитят, и отново съдейства на онези, които използват това, за да се гаврят с тях, пише тя и призовава родители и организации да ѝ помогнат във войната срещу тези, на които не им пука за деца като нейното".

МОН: Експерти от дирекциите "Организация, контрол и инспектиране" и "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерството на образованието и науката извършват проверка по жалбата

От министерството на образованието и науката уточняват, че в сигнала си майката твърди, че необичайното поведение на детето кара родителите да мислят, че върху него е упражнено насилие в училище.

Проверката на МОН цели да установи с точност фактите от сигнала на родителите. Данните от проверката ще бъдат оповестени своевременно след нейното завършване, се казва в прессъобщението.