Още по темата

Повече от 100 работници от завода на германския гигант „Осрам” в Пловдив са потърсили лекарска помощ през последните 2 седмици.

Здравните власти извършиха проверка на място, а предприятието спря работа заради големия брой заболели служители, съобщава NOVA.

От компанията заявиха, че в резултат на техническа неизправност се е стигнало до бактериално замърсяване на прясната вода в завода и изразиха съжаление за случилото се.

Според РЗИ-Пловдив водопроводът на завода e изряден, но при изкопни работи на сондажен кладенец за промишлени цели най-вероятно се е получило смесване на фекални води с прясната вода. Другата хипотеза е изтичане на застояла вода от противопожарни кранове.

От РЗИ тази сутрин са взели проби от чешмите в предприятието, като резултатите трябва да станат ясни до 72 часа.

След проверката управата на завода обяви, че са взети всички мерки за дезинфекция и гарантиране на здравето и безопасността на техните служители и се извиниха за техническата неизправност, от там посочиха още, че всички пострадали служители имат пълна подкрепа, като ще им бъдат направени медицински прегледи.

„Осрам” е вторият по-големина в света производител на осветителни тела. Заводът край Пловдив е първият на германската компания в Източна Европа. Той бе открит на 22 март 2016 г.

В предприятието се произвеждат интелигентни електронни системи за LED осветление. България и конкретно Пловдив са били избрани заради местоположението и достъпа до ключови европейски транспортни коридори, както и заради квалифицираната работна ръка. Заводът е разположен в непосредствена близост до Пловдив върху площ от 16 000 кв. м.

От 2014 година България е ключов търговски пункт на „Осрам” за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна гора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.