Още по темата

Зачестяват обирите от автомобили, в които за малко сме си оставили чантата или други вещи. Kрадците използват схема, при която шофьорът си мисли, че е заключил автомобила с дистанционно заключване, но се оказва, че това не е така, информира NOVA.

Това се случва и на семейство Ангелови. Откраднати са им пари и техника за над 10 000 лева. Кражбата става около 9 ч. сутринта, когато Петя Александрова води сина си на детска градина.

Слязохме и използвах дистанционното, за да заключа автомобила. Не чух звука от заключването, но проверих вратите и видях, че са затворени.

Натиснах още няколко пъти заключването на автомобила. Заведох детето в детската градина, върнах се, потеглих и разбрах, че съм обрана”, разказа Петя Александрова.

„Със сигурност става въпрос за заглушаващо устройство”, заяви експертът по сигурността Здравко Дерайлиев. „В случая интересното е, че госпожата практически се е усетила, че не може да заключи автомобила си. В повечето случаи гражданите изобщо не се замислят дали са заключили или не“, казва той.

По думите му

този тип кражби стават най-вече на големи паркинги, например пред магазини.

„За да се предпазим от подобни инциденти, основното нещо е да сме напълно убедени, че след като сме напуснали автомобила и сме задействали дистанционното за неговото заключване, колата наистина е заключена“, обяснява още Дерайлиев.

Освен това обясни, че устройствата, с които работят крадците са евтини и достъпни. „Такива устройства могат да се купят за около 90 лв. в интернет“, казва още експертът.

Какво още каза експертът вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК