Още по темата

Телефонни измамници се представят за полицейски шефове и известни адвокати и така мамят хора по телефона, искайки им огромни суми пари.

Един от последните случаи е от Бургас. Там престъпниците се натъкнали на шефа на хотел и му поискали 6000 евро.

„Обади ми се човек, който се представи за заместник на началника на РДВР-Бургас. Попита ме мога ли да осигуря преводач от английски. Казах, че мога, а той разказа, че има катастрофирал богат английски бизнесмен, който е придружаван от известна българска манекенка”, разказа Георги Мицов пред NOVA.

Хотелиерът се съгласява да изпрати преводач, за да помогне на мъжа, представил се като служител на реда. Следва нова молба.

„Попита ме: „Може ли преводачът, като дойде, да носи някакви дребни пари, за да купим някакво кафе или нещо дребно за човека, докато дойде адвокат Марин Марковски?”. Казах добре, "Момчето ще носи 50 лева”, спомня си Мицов.

По време на този разговор Мицов не подозира нищо.

Той разбира, че става дума за измама, когато от колегата, изпратен уж да помогне, са поискани пари. По думите на измамника сумата трябвала на чужденеца, защото в момента нямал налични, но по-късно щял да възстанови парите. Поискани са 6000 евро.

Вижте кои са най-новите видове телефонни измами
Измама - представят се за служители на ЧЕЗ

Телефонни измамници атакуваха дете

Крадци лъжат, че ще хванат крадеца

Адвокат Марин Марковски пък призна, че не за първи път името му се забърква в измама.

„Това е непрестанно от година насам. Веднъж един главен прокурор ме спря в коридора и каза, че съм поискал 6000 лева от майка му, за да бъде освободен брат му”, обясни той и подчерта:

„Никога нашата кантора не взима клиенти по телефона, никога не иска пари по телефона, нямаме практиката да организираме каквато и да е работа по телефона, с клиента се срещаме лично”, добави той.

От полицията в Бургас не пожелаха да коментират този вид телефонни измами, в които е замесено името на техен началник, защото нямали подобни сигнали и жалби.