България въвежда системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, свързана със социалната мрежа Facebook, съобщават от МВР. С това страната ни ще е една от първите в региона, която ще я използва.

Facebook ще се бори с 60 млн. фалшиви профила

 „AMBER Alert – изчезнало дете“ представлява система, свързана с приложението на Facebook, която дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

Източник: Getty Images/Guliver

С над 2 милиарда потребители този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им. 

Въвеждането на системата „AMBER Alert – изчезнало дете” се случва благодарение на сътрудничество през последните 4 години между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП – МВР и компанията Facebook Inc и в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.

Стартът ще бъде даден на 29 януари, на пресконференция в ГДБОП, в която ще участват представители на ръководството на МВР и на ГДБОП, както и директорите по сигурността във Facebook Inc за Европа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.