Още по темата

Спешна евакуация на жителите на град Николаево, област Стара Загора, беше извършена тази нощ заради изтичането на голямо количество газ от многотонна цистерна до ж.п. гарата в града.

Железопътният транспорт е спрян, преустановено е автомобилното движение. Всички тези мерки са крайно необходими, тъй като газът е по-тежък от въздуха, стои ниско до земята и

имаше огромна опасност от взрив.

В град Николаево живеят около 3 хил. души, които са били настанени на безопасно място, информира началникът на полицията в Казанлък.

„Никой не знае какво е било количеството газ в държавното хранилище, тъй като това представлява държавна тайна“, каза кметът на града Коци Коцев, цитиран от БНТ.

Електричеството в града също беше спряно от съображения за сигурност.

Град Николаево беше отцепен,

като полицейски патрули не допускат хора или превозни средства в града. Трафикът се пренасочва по обходни маршрути.

Тази сутрин изтичането на синьо гориво е спряно

и ситуацията е овладяна. Очаква се скоро хората да се завърнат в домовете си. Движението на автомобили вече е възстановено, информира NOVA.

„Обезпокоителното свърши. Течът на газ от един от съдовете в газохранилището е овладян. Преустановен е някъде преди около половин час. Към момента текат вторични замервания и до половин час целият ритъм на живот в района ще се нормализира”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

„Течът е отстранен. След като експертите от РЗИ, РИОСВ и ГД ПБЗН установят, че няма никаква опасност за населението и за нашите екипи на място, съвместно с Окръжна прокуратура Стара Загора ще започнат необходимите процесуално-следствени дейности и

ще се назначат, необходимите експертизи, за да се установи причината за инцидента”,

каза още той.

По-късно днес областният управител на Стара Загора Георги Ранов съобщи и че течът бил от софийската фирма „Арда”, която е данъчно-акцизен склад, газово хранилище на пропан-бутан. Ранов каза и че все още няма представител на фирмата, който да е пристигнал на мястото на инцидента, за да може да каже какво е количеството газ, което се съхранява в хранилището.

Областният управител е разпоредил да се направи проверка на цистерните в хранилището. „Имам определени съмнения за нещо, но нека все пак да се направи проверка”, отбеляза Ранов. Той посочи, че течът е бил от спукана тръба, наложило се е бързо от пожарна безопасност да я запушат, като екипите са били обезопасени със защитни облекла и маски

„Струва ми се, че миналата година пак имаше едни събития около този склад, от декември месец и според мен не е нормално, още повече жп и автомобилният път са на около 50 метра от склада, за мен това не са нормални условия. Не е нормално и складът да е в населено място, но си има изисквания”, каза още Ранов.

Съмнявам се, че може би има някаква човешка намеса,

но нека компетентните органи да си го кажат”, подчерта още областният управител.