17

„Кучето не е виновно, виновни са собствениците му”, коментира пред NOVA Явор Гечев от фондация „Четири лапи” последния случай, при който питбул нахапа по главата момиче на 4 години.

Инцидентът стана в неделя в Дупница, като сигналът към полицията е подаден около 18:30 часа.

Мъж озлобява питбул, ползва жива котка за стръв

Кучето убиец – недохранено и без документи

Мъж карал собствените си кучета да се разкъсват

„Не можеш да имаш такова куче и да го оставиш на улицата. Каквото и да е било куче,”, подчерта Гечев. „Породата има значение, доколкото това е по-едро животно и съответно захапката му е по-силна”.

„Каквото и да е куче, ако го оставите на улицата или ще го сгази кола, или то ще ухапе някой, или ще изчезне – във всеки един случай това е безотговорно отношение”, смята Гечев.

„Когато човек си взима куче, което е способно да нарани, той трябва да бъде по-отговорен, дори от останалите собственици”, категоричен е експертът.

„За съжаление, хората, които си взимат кучета от едрите породи, често го правят, за да покажат някакво превъзходство, да избият някакъв комплекс. Те въобще не мислят за отговорно поведение. Проблемът не е в породата, това са прекрасни животни, когато се отглеждат отговорно и се възпитават добре”, смята Гечев.

Според него ако се забрани отглеждането на питбули у нас, хората ще се пренасочат към ротвайлери, които се не по-малко опасни.

„Ако и тях ги забраним, ще взимат немски овчарки, които могат да нанесат същите щети”, заяви Гечев. „Такова куче въобще не би трябвало да има достъп до двора или улицата, когато там има други хора, освен собствениците му”.

Гечев посочи, че както Агенцията по храните, така и общинските власти имат правомощия да се намесят в такива случаи, но обикновено не го правят.

„Дали става въпрос за куче или за някакви други междусъседски отношения, институциите казват: оправяйте си се помежду си”, посочи Гечев.

Той е категоричен, че всяко куче може да бъде превъзпитано и проблемът е в собствениците, които би трябвало да носят наказателна отговорност до 3 години затвор, както е по закон.

„Дори да махнем кучето оттам, тези хора ще си вземат ново. Тоест, ако не превъзпитаме собствениците, животното е жертва, както и нахапаното дете”, каза експертът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.