Още по темата

Шок за едно малко дете и вероятна липса на контрол върху съоръжения, които могат да са опасни. Това показа инцидент с 4-годишно момче, което беше засмукано от помпата на джакузи в СПА-комплекс в Пловдив.

"За детето остава уплахата, стреса и болката, която изпитва при всяко движение. Може да спи само по корем."

12-годишно дете почина след инцидент на футболен терен

Бебе падна от движеща се кола, майка му скочи след него

Това заяви пред NOVA бащата на пострадалото момче Марин Банчев.

Инцидентът се случва в петък. Това бил първият ден от почивката на Банчев и семейството му. Те решават да ползват джакузито в хотела им.

В един момент обаче седалищните части на детето се оказали засмукани от помпата, а баща му и друг възрастен мъж не успяват да го измъкнат няколко минути.

Причината за инцидента е липсата на капачката върху засмукващия механизъм на специалната вана, смята Банчев.

Впоследствие детето е прието в болница. За щастие то няма трайни наранявания и състоянието му се подобрява, отчете баща му.

„Седалищните му части бяха сериозно наранени. В СПА-центърът нямаше медицинско лице, а рехабилитатор, който препоръча да сложим лед”, разказа Банчев.  

Впоследствие идва линейка, а след първоначалния преглед детето е настанено в болница, където е и в момента.

„Ако имаше капачка на съответното място инцидентът нямаше да се случи”, допълни Банчев.

„Всяка сутрин преди отварянето на СПА-центъра дежурен екип извършва преглед на всички съоръжения”, уточни собственикът на хотела Иван Маринов.

Той изтъкна, че все още не е бил на място и по-късно ще може да даде категорично изявление каква е причината.

„Трябва да се изслуша и другата страна. Комплексът работи от 2006г. и никога не е имало подобен инцидент. Причината е, че имаме разписани процедури за цялата дейност”, допълни Маринов, който също изтъкна, че има разлепени указания за ползване пред всички съоръжения.

„Някои неща стават въпреки всички указания. Причината няма да я казвам, защото искам да съм сигурен, че е тя”, каза хотелиерът.

Марин Банчев зададе задочен въпрос към Маринов как се е стигнало до инцидента, след като съоръжението е било проверено и изправно.

Бащата на пострадалото дете изтъкна и други видени от него нередности в хотела – басейн без спасител, липсата на медицинско лице.

Към момента няма държавна агенция, която да осъществява превантивен контрол на джакузитата. За проверката на съоръженията се разчита на самите хотели.

Инцидентът все пак ще доведе до проверки на Комисията за защита на потребителя и Държавната агенция по метрология и технически надзор. 

Подобна злополука не е прецедент. В началото на годината помпа на джакузи в хотел "Адмирал" в Златни пясъци засмука 4-годишно момиченце с британско гражданство, което за кратко беше и в кома.