„Опитът за закон срещу агресията към деца и от деца срещна почти присмех от депутатите, когато се обсъждаше на комисия.“ Това разказа в „Здравей България“ по NOVA детският психолог Иван Игов по повод убийството на бездомен мъж във Варна от непълнолетни.

Деца пребиха до смърт мъж във Варна

„Подобно убийство е неразбираемо за много от хората. В социалните мрежи повечето го свързват с етническата принадлежност на децата. За съжаление обаче има и други случаи.

„Преди 15 години имаше подобен случай в София, тогава децата бяха от добри семейства, попаднали в групата на скин хед и е трябвало да покажат какво могат като мъже.Това до някъде е загуба на реалност.

В един момент съвременните деца започват да губят връзката между добро и лошо”, разясни специалистът. Той припомни и трагичната статистика за загинали деца при опит да си правят екстремни селфита.

Обвиниха Йоан Матев, до 12 години затвор за жестокото убийство в Борисовата

"Говорим за деца, законът е решил, че те не могат да носят пълна отговорност. Затова и ние трябва да носим отговорност като общество. Това са деца, които са занемарени социално или имат странна представа за социума.

Източник: Thinkstock/Guliver

Някой трябва да работи с тези групи и да се погрижи за тях. Като общество нямаме достатъчно чувствителност към такива неща – има голям толеранс срещу това, че някой е проявил насилие срещу някого." каза Игов.

„Вторият проблем е агресивната среда, но агресията може да бъде и това, което наричаме „студена среда“ – среда, в която децата израстват без да им бъде обърнато достатъчно внимание.

Една трета от семействата в България, когато има проблем, се справят агресивно помежду си. Децата стават свидетели на това.

Непълнолетни братя обраха, убиха и изнасилиха жена в Провадия

„Законът е решил, че те не могат да носят пълна отговорност. Затова и ние трябва да носим отговорност като общество. Това са деца, които са занемарени социално или имат странна представа за социума."

"Някой трябва да работи с тези групи и да се погрижи за тях.“ Призова Игов.

Той е категоричен, че като като общество нямаме достатъчно чувствителност към такива неща – има голям толеранс срещу това, че някой е проявил насилие срещу някого.

Случаят със смъртоносния побой беше коментиран и от окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров

Деца пребиха до смърт бездомник и дори заснеха това изстъпление. 53-годишният мъж е намерен в безпомощно състояние. Прокуратурата поиска постоянен арест за 14-годишно момче.

Съучастникът му, който е на 13 години, не може да носи наказателна отговорност и е пратен в дом за малолетни престъпници. Други две момчета, които са гледали и снимали побоя, не са обвинени за фаталния случай.

арест затвор белезници
арест затвор белезници Източник: Thinkstock/Guliver

 „Убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. То е извършено по хулигански подбуди. Още на 16 януари е възникнал спор между мъжа и децата в пункт за събиране на вторични отпадъци.

На другия ден двете момчета са решили да му отмъстят, нанасяйки му побой. На 20-и те са решили, че побоят не е достатъчен и отново го направили.

Не са установени данни за техни противообществени прояви до този момент. 14-годишното момче ходи на училище, а 13-годишният – не. Предстои да бъде поискана най-тежката мярка „задържане под стража” за по-голямото момче, което е задържано за 72 часа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.