Още по темата

Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. “До вчера 17.00 ч. такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция БГНЕС.

„Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, след което колегите ме информираха веднага, че такова искане няма. Няма и неофициално запитване от украинската страна”, обясни главният прокурор.

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че

всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”,

каза още Цацаров.

Вчера в медиите се появи информация, че Украйна е поискала екстрадиране на 46-годишният Георги Близнаков. Той беше задържан миналата седмица, след като с негови приятели се саморазправи с млад мъж и съпругата му след свада на пътя. Новината потвърди съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко пред БНР: „Днес отправих искането до нашите украински държавни структури и посолството на Украйна в България. Мисля, че искането ще стигне до България в рамките на закона“.

Инцидентът на Околовръстното шосе в София стана на 25 февруари и потресе цяла България. Нападателите на младото семейство бяха арестувани още същия ден, а на следващия ден съдът остави трима от тях зад решетките за постоянно.

Междувременно Людмила Димитрова, приятелката на друг от биячите – Александър Гечев заяви пред камерата на „Здравей, България” по Нова ТВ, че половинката ѝ категорично не може да бъде наречена „бияч”.

„Не мога да кажа, че той е бияч. Дори и да е ударил веднъж този човек, за мен не е бияч. Трябва нещо да го е провокирало.

Може в този момент да е бил напрегнат,

не знам какво му се е случило в ежедневието”, обяснява тя.

„Аз никога не бих се свързала с някакъв селски бияч, както ги изкарват. Много ме е срам от този акт на насилие, защото за мен това е варварство и не мога да го свържа с профила на приятеля ми, защото аз го познавам много добре. Той е изключително добър човек, изключително справедлив”, коментира още Людмила Димитрова.

„Знам, че е лежал в затвора, но не знам за какво.

Знам от неговите думи, че не е бил виновен. Не знам, никога не съм искала да се интересувам от миналото му”, добавя тя.

Какво още споделя приятелката на единия от биячите вижте във видеото:

Още по темата за случая на Околовръстното шосе в столицата:

Завръщат ли се мутренските времена и кой е виновен

Цацаров коментира и друг нашумял в последните дни случай, този с починалия в палестинското посолство Омар Зайед. В България вчера е пристигнала комисия от Палестина във връзка с този инцидент. Новината беше съобщена от пресслужбата на палестинското посолство в България.

По този повод главният прокурор коментира, че тя не се състои от прокурори и следователи и не може да бъде от такива, т.е.

не може да се очаква в никакъв случай съвместно разследване между българските и палестинските власти.

„Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена”, подчерта той.

Според Цацаров разследването е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно-медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена. Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства.

Главният прокурор допълни също, че

ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат.

„Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден два да бъде готова”, каза той.

На 26 февруари от прокуратурата съобщиха, че разследват убийство на мъж в посолството на Палестина в София. Тялото на Омар Зайед е открито в двора на Палестинското посолство. Той е живял в България заедно със съпругата и трите си деца 22 години и е работил при роднини.

Омар Зайед идва в България след 1986 г., когато убива палестински гражданин и е осъден на доживотен затвор в Израел. Омар влиза в затвора, но след това обявява гладна стачка и откаран е в болница в Йерусалим.

Следващата дестинация на осъдения е България.

През декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина до днес, когато е убит.

Още по темата за инцидента в палестинското посолство:

Мохд Абуаси: Мосад иззе разследването за „Сарафово”

Близките на Омар Зайед: той е убит от Израел

Сотир Цацаров коментира тези случаи по време на инспекцията на строително-ремонтните дейности в сградата на „Военното НДК”, където се очаква да бъдат настанени Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.